Ötven év után visszatért a batla az Obedi-láphoz

Ötven év után visszatért a batla az Obedi-láphoz

A batla és a kanalasgém fél évszázad után újra fészkel a szerémségi Obedi-láp (Obedska bara) természetvédelmi területen.

„Ez hatalmas siker a természetvédőknek, akik már évtizedek óta harcoltak, hogy ez a két madárfaj visszatérjen az Obedi-láp területére. A batla utoljára a 60-as évek elején fészkelt itt, a kanalasgém pedig 1992-ben tűnt el erről a területről” – mondta dr. Slobodan Puzović, tartományi környezetvédelmi titkár.

Még 1997-ben indították el azt a több évtizeden át tartó programot, amelynek célja az Obedi-láp veszélyeztetett természeti értékeinek a megmentése, és amely szimbolikusan A batla visszatérése nevet viseli. A programban egyébként részt vesznek a Szerbiai Fiatal Kutatók, a Tartományi Természetvédelmi Intézet, a természetvédelemmel megbízott tartományi titkárság, a Vajdaság Erdői közvállalat, Pecsince (Pećinci) község, valamint más hazai és nemzetközi szervezetek és alapítványok, nem beszélve a több mint 200 önkéntesről.

A programnak köszönhetően több vizes rétet és lápot keltettek újra életre, és felfejlesztették a vízellátást is. Az eredmények között szerepel, hogy megnövelték a vegyes gémtelep egyedszámát. 1992-ben háromféle gém volt ezen a területen, összesen 200 párban. Ma pedig 950 pár él itt, tízféle gém és kormorán, közöttük pedig újra ott van a batla és a kanalasgém.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »