Ötven cseh rendőr segíti a szlovák–ukrán határon átlépők regisztrálását

Ötven cseh rendőr segíti a szlovák–ukrán határon átlépők regisztrálását

Csehország 50 rendőrt küld a szlovák–ukrán határra, akik segédkezni fognak az országhatárt átlépők regisztrációjánál – közölte hétfőn a Twitteren a cseh rendőrség. Részleteket biztonsági okokból nem hoznak nyilvánosságra.

Vít Rakušan belügyminiszter a ČTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a rendőrök kedden utaznak Szlovákiába.

– jelentette ki a miniszter. Csehország már korábban felajánlotta Szlovákiának, hogy kész rendőröket és katonákat küldeni a szlovák–ukrán határ védelmére.

Rakušan úgy vélte, hogy a szlovák határvédelem megerősítése Csehország érdekeit is szolgálja, s az ott szerzett tapasztalatokat is fel tudják használni. Pontosabb képet kaphatunk arról is, hogy a menekültek mekkora hányada tervezi a továbbutazást Csehországba” – jegyezte meg a tárcavezető.

Hírdetés

A szlovák belügyminisztérium hétfőn azt közölte a ČTK TK-val, hogy az európai uniós Frontex ügynökséghez fordul a határvédelem megerősítése érdekében.

Hivatalos szlovák kimutatások szerint hétfőn délig több mint 30 ezer ukrán állampolgár lépte át a szlovák–ukrán határt, s a menekülők száma folyamatosan emelkedik. Többségük szlovákiai rokonaihoz, ismerőseihez tart, s eddig csak kis számban kértek elszállásolást a szlovák hatóságoktól.

A cseh belügyminisztérium korábban közölte, hogy az első hullámban mintegy ötezer ukrajnai menekültre számít. A menekültek csehországi tartózkodásának finanszírozására a kormány 1,5 millió koronás pénzalapot különített el.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »