Otthon, egészségesen

Otthon, egészségesen

Az elmúlt hetek történései a négy sarkából forgatták ki mindennapi, megszokott életünket. A világ átrendeződni látszik, és vele együtt talán az értékrendünk is, hiszen jelenleg az első és a legfontosabb, amit meg kell őriznünk, az az egészségünk.

Minden előírás és rendelet a mi érdekeinket szolgálja, azon kívül, hogy ezeket lelkiismeretesen betartjuk, még számos módon tehetünk testi és lelki jólétünkért. Még ebben a nehéz időszakban is fontos odafigyelnünk a helyes táplálkozásra. Az emberek nagy része igyekszik minél több élelmiszerrel feltölteni az éléskamráit, és gyakran nem a legegészségesebb árucikkekkel. Ez azt eredményezheti, hogy az otthon ragadt fiatalok, az otthonról dolgozók, vagy valamilyen krónikus betegség miatt diétázni kényszerülők a mindennapjaikban nagyobb mennyiségű ételhez jutnak, mint eddig. Az elszigeteltségből adódó letargia, esetleg depresszió, vagy csupán az unalom is állandó rágcsálásra készteti az embert. Mindehhez még a mozgáshiány is hozzáadódik. A felborult napirend lelassít, kényelmessé tesz bennünket. Pedig éppen most kellene cselekednünk, nem másért, mint magunkért. Most kell leleményesnek lennünk az élet minden területén, így a konyhánkban is.

Fékevesztett halmozás helyett próbáljunk meg tudatosabban vásárolni. Az én generációm talán most szembesül vele először, hogy milyen érzés egy szupermarketben az üres polcok előtt állni, vagy napokon keresztül vadászni az alapélelmiszerek valamelyikére. (Legalább megtapasztaljuk ezt is, és nagyobb becsben tartjuk, amink van!) Amennyire csak lehet, ügyeljünk rá, hogy mindennap kerüljön az asztalunkra friss vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs. A fagyasztott zöldségekből készülhetnek levesek, főzelékek, saláták, rakott ételek. A gyümölcsökből levesek vagy turmixok. Az egészségünket szolgálják, hiszen könnyen hasznosuló folyadékkal, vitaminokkal és rostokkal látják el a szervezetünket.

A gabonaipari termékek közül válasszunk teljes kiőrlésűt. Amennyiben arra kényszerülnénk, hogy mi magunk álljunk neki kenyeret sütni, a fehér liszthez keverjünk búzakorpát, zabpehelylisztet, olajos magvakat.

Így magasabb telítőértékű, egyben egyenletesebb vércukoremelkedést biztosító pékárunk lesz otthon. Fogyasszunk rendszeresen alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, hüvelyeseket, dióféléket, sovány húsokat és tojást.

Együnk változatosan, többször kevesebbet. Ne feledkezzünk el a megfelelő hidratációról sem, a szemünk előtt mindig legyen egy pohár víz, vagy egy kulacs, esetleg ásványvizes palack. A legjobb szomjoltó a tiszta víz. Kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat.

Nassolnivaló helyett készítsünk édes vagy sós zabpelyhes kekszet. (Remek feladat az unatkozó gyerekeink számára is, ha bevonjuk őket a konyhai feladatokba.) Alakítsuk úgy a napirendünket, hogy szerves részét képezze a napi négy-öt étkezés, így könnyebb elkerülni a felesleges torkoskodást.

Mivel nem tudjuk, hogy az elkövetkező időszakban mi vár ránk, gondoskodnunk kell arról is, hogy legyen vésztartalékunk. Ez igazán legyen az, és maradjon a polcon mindaddig, amíg valóban szükség nem lesz rá. Amik helyet kaphatnak:

• Konzervek (kész, főtt ételek), tasakos levesek, tésztaszószok. Sajnos minden ilyen élelmiszernek magas a só- vagy a purintartalma, valamint gyakran ízfokozókkal vannak tele. Ennek ellenére néha nagyon jól jönnek. A magas vérnyomásban vagy köszvényben szenvedők amennyire csak lehet, kerüljék az ilyen jellegű késztermékeket. Akinek a tárolási lehetőségei megengedik, esetleg főzzön nagyobb adagokat, és porciózva fagyassza le.

• Száraztészták, lisztek.

Hírdetés

• Hüvelyesek. Kiváló fehérje- és rostforrások, és sokféle finomság készíthető belőlük. Érdemes szárított formában tartani belőlük.

• Gabonák. Ezek közül a rizsből, a bulgurból, a kuszkuszból és a quinnoából is készíthetünk változatos fogásokat, akár édes desszerteket is.

• Különböző diófélék. Jól tárolhatók, telítetlen zsírsavakkal, nyomelemekkel látnak el bennünket.

• Lekvárok, befőttek.

• Olaj.

• Főzéshez szükséges elengedhetetlen alapanyagok, mint a hagyma, a fokhagyma, a burgonya, a répa, a petrezselyemgyökér, különböző fűszerek, só, cukor, vagy méz, esetleg édesítőszer, szárított élesztő.

• Kávé, tea, ultrapasztőrözött tej.

• Kenyér helyettesítésére Hamlet, Abonett, kétszersült, tortillalapok.

A pazarlás elkerülése érdekében tervezzük meg előre egyheti étrendünket. Mindezt tegyük úgy, hogy a lehető legkevesebb étel kerüljön a szemétbe.

Az alaposan megmosott zöldség héjából kiváló alaplevet főzhetünk, amit később levesek vagy szószok készítéséhez használhatunk. A sültek mellé készített főtt rizs másnap lehet levesbetét. A palacsinta (már akinél megmarad) lehet raguk körete. Még számos hasonló praktika létezik, amikkel csökkenthetjük a pocsékolást, függetlenül attól, hogy az élelmiszerboltok polcai roskadoznak az áruktól, vagy éppen üresen állnak.

Vegyük elő nagyanyáink szakácskönyveit, amelyekben rég elfeledett, vagy csak ritkán használt alapanyagokkal, ételekkel ismerkedhetünk meg újra. Példának okáért a kukoricadarával vagy a kukoricaliszttel, amelyekből édes vagy sós kását, puliszkát, prószát és gancát készíthetünk. Legyünk kreatívak és kitartóak az eljövendő hetekben.  

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2020/12. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »