Ott trükköznek a taxisok, ahol tudnak

Ott trükköznek a taxisok, ahol tudnak

Négy út, négyféle díjszabás. Fogyasztóvédelmi műsorunk rejtett kamerával tesztelte Budapesten a taxisokat.

A Panaszkönyv információi szerint az ellenőrök havonta több száz szabálysértést regisztrálnak. A taxis hiénák mégsem tűntek el a fővárosi utakról.

Első tesztalanyunk vonatról szállt le a Keleti pályaudvaron. A bulinegyed szívébe, a Gozsdu udvarba kérte a taxit, ahogy később a többiek is. A táv 2-3 kilométer, ha nincs dugó, az út 6 perc. Az óra 1500 forintot mutatott. A fuvar mégis 2000 forintba került, mert a sofőr azt állította, hogy nem tud visszaadni.

Második utasunk látássérült jogász volt. Felszereltük rá a rejtett kamerát, majd a droszthoz kísértük, ahol hét autó várakozott. A sofőrök mégsem voltak szolgálatkészek, zsírosabb falatra számítottak.

Körülbelül negyed óra telt el az esőben, míg végre egy taxi hajlandó volt elvinni a látássérült utast. A sofőr útközben hangosan mondta, hogy éppen merre járnak.

Vissza a Keleti pályaudvarhoz, ahol arra kértünk egy öltönyös férfit, hogy adja ki magát cseh üzletembernek. Ahogy megjelent a menedzser a taxidrosztnál, máris megállt egy hiéna. A sofőr szabadúszó, nem tagja egyik taxitársaságnak sem.

A taxiórát be sem kapcsolta a sofőr, aki 10-12 perc elteltével kitessékelte az utast, de előtte lehúzta még egy kávé árára. A fuvar 300 forinttal volt drágább az előre megbeszéltnél.

Az utolsó fuvarnál francia szerelmespárt játszottak tesztalanyaink. Külföldi turistaként nem kellett sokat várniuk a fuvarra, melyért 4000 forintot kellett fizetniük.

A tarifa nekik is fix volt. A sofőr nem kapcsolta be az órát, a francia pár nem is kapott számlát. Budapesten 2013 szeptembere óta elvileg egységes a taxitarifa, az alapdíj 450, a kilométerdíj 280 forint, a várakozásért pedig 70 forintot fizet az utas. A hiénák mégsem tűntek el a fővárosi utakról. Úgy tudjuk: az ellenőrök száz-kétszáz szabálysértést regisztrálnak havonta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »