Ötször lőtték meg a földön fekvő férfit a rendőrök

Ötször lőtték meg azt a földön fekvő afroamerikai férfit az őt igazoltató rendőrök, akinek a halála miatt ismét tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak ellen az Egyesült Államokban. Az igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított.

Igazságot! Most! – kiabálják a rendőri erőszak ellen tüntetők a louisianai Baton Rouge-ban. Közös imádságot tartottak azért az afroamerikai férfiért, akit kedden két rendőr igazoltatás közben letepert és agyonlőtt. A 37 éves Alton Sterlinget ötször lőtték meg. Az esetről videofelvétel is készült, amelyen jól látszik, hogy a férfi a földön feküdt, amikor az egyik járőr fegyvert rántott.

MEGRÁZÓ FELVÉTELEK!

A rendőrség közölte, hogy Sterlingnél is volt fegyver, de a tüntetők szerint egyértelmű, hogy újabb rendőri brutatlitásról van szó.

Ott ültek és nézték, ahogy haldoklik. Nézték, ahogy kileheli az utolsó lehelletét. Dühös vagyok!

Az igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított. A két járőrt fizetés nélküli szabadságra küldték.

„Össze kell fognunk. Imádkozunk a békéért és az egységért. de tudnotok kell, hogy ezzel nincs vége, mert igazságot akarunk! Igazságot és átláthatóságot! Nem nyugszunk, amíg ki nem derül az igazság és a felelősök elnyerik büntetésüket!” – hangzott el a megemlékezésen.

A közelmúltban több hasonló eset okozott közfelháborodást. Évente több mint ezer embert lőnek le a rendőrök az Egyesült Államokban, és az áldozatok többsége afroamerikai.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »