Ötszáz művész lepi el Budapestet

Ötszáz művész lepi el Budapestet

A magyar galériák mellett több mint harminc ország képviselteti magát az idei Art Market Budapesten, idén Brazília, Namíbia és Dél-Korea is csatlakozott a vásárhoz, a díszvendég pedig Lengyelország lesz. Október 13. és 16. között ötszáz művész sok ezer alkotása lesz látható a Millenáris Parkban.

Olyan rangos művészek is erősítik az idei Art Market Budapest (AMB) programját, mint a világhírű, magyar származású francia Yona Friedman építész-várostervező, Adriano Picinati di Torcello, a Deloitte műkereskedelmi igazgatója és a dél-afrikai Gideon Mendel fotóművész, aki személyesen mutatja be Fuldokló világ című sorozatát – mondta el az AMB alapító igazgatója, Ledényi Attila az esemény keddi beharangozó sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb kelet-európai képzőművészeti vásár harmadik alkalommal működik együtt a Cafe Budapest kortárs művészeti fesztivállal. Most is lesznek közös vonatkozások, hisz mindkét esemény díszvendége Lengyelország. Az AMB lengyel vendégprogramjának elemeit összefogó Polish(ed) fesztiválon mutatkozik be az oronskói Lengyel Szobrászati Központ Gyűjteménye, kiemelt figyelmet szentelve Magdalena Abakanowicz munkáinak, október 14-én pedig lengyel napot tartanak szakmai beszélgetésekkel, prezentációkkal, performance-okkal, míg a közép-európai kulturális együttműködés jelentőségéről Navracsics Tibor uniós biztos tart előadást.

A budapesti rendezvény a német kortárs képzőművészet legjelentősebb kelet-európai platformja lett. Az Art from Berlin projekt a tavalyi bemutatkozás után idén is elhozza anyagát a vásárra, de az Art Market kezdeményezésére létrejön egy német művészeti alap is, amely Magyarországon működő német vállalatok támogatásával német művészek munkáiból vásárol, és adományozza magyar intézményeknek – emelte ki a sajtótájékoztatón Ledényi Attila.

Két évvel ezelőtt rendezték meg a vásárhoz kapcsolódva a fotóművészetnek szentelt szekciót, az Art Photo Budapestet, amely most is izgalmas lengyel anyaggal jelentkezik. Az A38 Hajón a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekcióját állítják ki, és nyilvános prezentációt tartanak a Capa-nagydíj ösztöndíjasai is. Október 15-én előadást tart itt például Simone Klein, a Magnum Fotóügynökség vezetője.

A Deák 17 Galériában a Robert Capa munkatársaként világhírűvé vált fotográfus, David Seymour „Chim” munkáiból nyílik tárlat. 1948 tavaszán, a Magnum fotóügynökség egyik társalapítója az UNICEF kérésére dokumentálta végig azoknak az európai gyermekeknek a helyzetét, akik túlélték a második világháborút. Osztrák, lengyel, magyar, olasz és görög településeken járt, 257 tekercs filmet készített azokról a kicsikről, akiknek életük legelején már borzalmakkal kellett szembenézniük. A háború gyermekei című kiállításon a művész magyar és lengyel képei kapnak helyet: sikerült eljutnia például Hajdúhadházára, ahol több száz árva, csavargó vagy bűnöző fiatal élt egy önfenntartó táborban.

Az Art Market Budapesten mutatják be a világ egyik leghíresebb performere, Marina Abramovic korai munkáit is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »