Ötnapos hétvége: december 2. is munkaszüneti nap

Ötnapos hétvége: december 2. is munkaszüneti nap

Igazán hosszú hétvégéjük lesz a jövő héten a romániai közalkalmazottaknak, miután a kormány szerdai ülésén határozatot fogadott el, amellyel munkaszüneti nappá nyilvánítja a közszférában december másodikát is, hogy két nap szabad után egyetlen pénteki napért ne kelljen az embereknek visszatérniük hivatalaikba. Cserébe viszont vagy december 16-áig minden nap egy órával tovább maradnak bent, vagy december 17-én, szombaton lesz rendes munkanapjuk. 

amsterdam__bAmszterdamot is megcélozzák a fiatalok a hosszú hétvégén

A kormányhatározat értelmében egyébként az új szabadnap nem vonatkozik azokra a munkahelyekre, amelyek tevékenységét nem lehet megszakítani. így például a december másodikára meghirdetett bírósági tárgyalásokat is megtartják. Több mint valószínű ugyanakkor, hogy nem csak a közszférában dolgozóknak lesz hosszú hétvégéjük, az eddigi tapasztalatokból kiindulva, sok magáncég is munkaszünetet hirdet péntekre.

Az egyébként már várható volt, hogy a Szent András napi és a december elsejei román nemzeti ünnepi szabadnap után sok helyen „pihenőt” tartanak pénteken is, így nagyon sokan időben megterveztek egy pár napos kiruccanást. Az utazási irodák tájékoztatása szerint sokan utaznak belföldön, de – főként a fiatalok körében – népszerűek a külföldi city breakek is. Egy ilyen külföldi utazás ebben az időszakban a közeli fővárosok esetében fejenként 300 eurótól indul, de Madeira vagy Lisszabon esetében már 600 euróra rúg, ha pedig valaki Sri Lankán vagy Dubaiban akarja tölteni a hétvégét, legalább 1000 eurót le kell pengetnie. Ebben az árban benne van a menettérti repülőjegy, illetve a szállás félpanziós ellátással egy három- vagy négycsillagos szállodában. A tapasztalatok szerint idén a fiatalok választása többnyire Amszterdamra, Barcelonára, illetve Londonra esett, az idősebbek pedig inkább Bécset vagy Prágát választották.

Belföldön valamennyivel olcsóbban kijön a hosszú hétvégi kirándulás, már csak azért is, mert kevesebbe kerül az utazás. Például egy négyéjszakás predeali kiruccanás két főre már 730 lejért is kijöhet, s ebben egy Szent András napi vacsora is benne van. Brassópojánán azonban egy háromcsillagos szállodában, november 30-ai díszvacsorával, egy háromnapos üdülés ára már elérheti fejenként a 207 eurót.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »