Ötmillió eurót kérhetnek a Hunyadi-kastély felújítására

Ötmillió eurót kérhetnek a Hunyadi-kastély felújítására

A Nyugati Régió Fejlesztési Ügynöksége (ADR Vest) temesvári székházában április 1-jén, pénteken meghirdették a 2014–2020 időszakra szóló Regionális Operatív Program (POR) legújabb pályázati kiírásait. A POR 5.1.-es befektetési programja keretében a kulturális örökség felújítására és megőrzésére lehet európai támogatást megpályázni, az 5.2 program keretében pedig a parlagon hagyott városi zónák hasznosítására lehet támogatást szerezni.

Az ADR vendége volt ezúttal is Sorin Maxim államtitkár (volt ADR-vezérigazgató), aki röviden bemutatta az új pályázati kiírások célját és a pályázási feltételeket. A kulturális örökség felújítására közel 29 millió euró hívható le a Nyugati Régió számára, a pályázatok egyenként 100 000–5 000 000 euró értékűek lehetnek. Csak A és B besorolású műemlék épületek felújítására lehet pályázni, azzal a feltétellel, hogy az illető műemlék ingatlan hozzájárul környezetének a gazdasági fellendítéséhez.

Ez alkalommal egyházak is pályázhatnak ingatlanjaik felújítására, azzal a feltétellel, hogy az ingatlan hozzáférhető legyen a közösség számára (pl. templom). Olyan műemlék épületek felújítására nem lehet pályázni, amelyekben polgármesteri hivatal, iskola vagy kórház működik. Sorin Maxim államtitkár a Nyugati Jelennek azt nyilatkozta: a Temes Megyei Tanács ötmillió eurót pályázhat meg a temesvári Hunyadi-kastély felújítására, amit az előző költségvetési időszakban nem sikerült megvalósítani. A pályázatokat azonban minél előbb, lehetőleg május 25-ig be kell nyújtani, mert a pályázat minősége mellett a beérkezési sorrend is fontos kritérium az elbírálás során.

Az elhagyatott, parlagon heverő városi zónák rehabilitációjára és hasznosítására 10,6 millió eurós keret áll rendelkezésre, de a megyeszékhelyek ebben a kiírásban nem vehetnek részt, azok számára egy másik pályázati lehetőséget hirdetnek meg.

Sorin Maxim államtitkár arra figyelmeztette az érdekelteket, hogy egyelőre még papíron kell benyújtani a pályázatokat, de hamarosan elkészül az elektronikus pályázási rendszer és egy-két hónapon belül megtörténik az átállás. Ez azt jelenti, hogy minden dokumentumot elektronikus formában kell majd benyújtani, ami az első időszakban nehézséget jelenthet a pályázók és a Régió Fejlesztési Ügynökségek számára egyaránt.

Pataki Zoltán
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »