Ötezer kínai mozinak kell közvetítenie a propagandát

Ötezer kínai mozinak kell közvetítenie a propagandát

Érdekes lépésre szánta el magát a kínai filmügyi hatóság: 5000 mozit jelölnek ki országszerte, amelyek feladata lesz a hazafias, propagandisztikus alkotások népszerűsítése – írta a január 30-án kiadott párthatározatról az amerikai filmes szaklap, a The Hollywood Reporter.

Megjegyzik: ilyen összehangolt kultúrpolitikai döntésre Mao Ce-tung 1966-ban indított kulturális forradalma óta nemigen volt példa. Cél, hogy előnyben részesítsék a hazafias témákat, egyúttal a lap szerint a Kínai Kommunista Párt így rajta tarthatja a szemét a különféle alkotásokon. A népi filmszínházaknak nevezett intézmények az ország mozijainak mintegy 10 százalékát adják majd, régiónként megfelelő arányban elosztva. Nem kis mértékben befolyásolhatja a döntés az amerikai után második – azt bevételi szempontból lassan utolérő – kínai filmpiacot.

http://mno.hu/

A tavalyi számok szerint ugyanis 2017-ben 13,5 százalékkal nőttek a jegyeladások, ami mintegy 8,6 milliárd dollárnyi bevételt jelent. Eszerint a tavalyi volt minden idők legjobb kínai mozis éve, a bevétel 54 százaléka hazai gyártású filmekből jött össze, de 2017-ben az érvényes kvóta szerint csak 34 külföldi film bemutatását engedélyezték. Tavaly egyébként a Farkasharcos II. című alkotás volt a legnépszerűbb; az akciófilm minden idők legtöbbet termelő filmje lett Kínában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »