Öt százalék felett az októberi infláció, és az árak tovább nőnek

Öt százalék felett az októberi infláció, és az árak tovább nőnek

2021 októberében az éves infláció 5,1% volt. A maginfláció elérte az 5,5%-ot, a nettó infláció pedig az 5,8%-ot. Az októberi inflációs adatok nyomán a gazdasági elemzők arra számítanak, hogy a fogyasztói árak, köztük az élelmiszerek árának növekedése a közeljövőben, legalább a jövő év elejéig gyorsulni fog.

Mindenesetre azt feltételezik, hogy

az élelmiszerárak éves növekedése jelenleg nem annyira gyors, de ez a megtorpanás csak átmeneti lesz, és a következő hónapokban ismét gyorsuló élelmiszerár-inflációt fogunk tapasztalhatunk, az év elején akár 6 százalék közeli csúcsot is elérheti.

Az élelmiszerárak tehát egyre inkább hozzájárulnak az éves infláció gyorsulásához. Erre hat egyrészt a bázishatás, valamint az agrártermékek világpiaci árának emelkedése, illetve másodlagos a magasabb energiaárak. Az is jellemző az inflációra, hogy ez akár öngerjesztő folyamattá is válhat, jelenleg azt látjuk, hogy a magasabb inputárak a termelési folyamatban felpörgetik a végtermékek árait, és az üzemanyagáraknál is az év végéig erős éves növekedési dinamikát várhatunk.  

Hírdetés

A jövő év eleji inflációs csúcsot 7 százalék körülire becslik, ebben jelentős szerepet játszhatnak, hogy akkor lépnek érvénybe az új hatósági energiaárak.

Megugranak az energiaszámlák, mivel azt már az első félév magasabb tőzsdei áraiból határozzák meg. Ezt követően már statisztikailag nem számítanak ekkora árdrágulásokra, de ez nem azt jelenti, hogy csökkennének az árak, csupán azt, hogy egy erősebb bázishoz, azaz már a 2020-as emelkedő áraihoz fogják hasonlítani. Azzal számolnak, hogy 2021 végére az infláció 3-3,5 százalékra csökkenhet.

Az élelmiszerek már eddig is jelentősen drágultak, az év végéig 5 százalékos áremelkedéssel számolnak, amihez a következő évben további hat százalékos drágulást várhatunk.

Egyes elemzők nem zárják ki, hogy jövő év júniusáig akár 20 százalékkal is drágábbak lehetnek az élelmiszerek az egy évvel ezelőttihez képest.

De az elkövetkező hónapokban számolhatunk a dohánytermékek, az üzemanyagok és az építőanyag további drágulásával. És mivel jövőre már a háztartásokba is begyűrűzik az energiaárrobbanás, így a lakhatási költségek emelkedésével is számolhatunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »