Öt pontot javasolnak a színházi érdekképviseletek

Öt pontot javasolnak a színházi érdekképviseletek

A Magyar Teátrumi Társaság, a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a magyar kulturális élet működése szabályozásának egyes területeit érintő jogszabály-módosításokkal kapcsolatban nyugalomra kéri a politika és a kultúra minden szereplőjét.

Meghatározó hazai színházi érdekképviseleti szervezetekként az alábbi szempontok figyelembevételét kérik és javasolják a jogszabály-alkotóknak – derül ki közleményükből.

 • A magyar kulturális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást a jövőben, mint eddig, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásai sem csökkenhetnek.
 • A Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában a magyar kulturális élet szereplőinek kell döntő szerepet biztosítani.
 • Az önkormányzatok fenntartásában levő színházak finanszírozásáról az államnak és az önkormányzatoknak többre évre előre meg kell állapodniuk. Az önkormányzatok, amennyiben vállalják, önállóan működtethetik a fenntartásukban levő színház(ak)at. Ha erre nincs forrásuk, akkor állapodjanak meg az állammal – több évre előre.
 • A megállapodások nem térhetnek ki arra, hogy akár az önkormányzatok, akár az állam beleszóljon a színházak művészeti munkájába. A színházak vezetőinek megbízása és felmentése közös fenntartás esetén csak közös döntés alapján történhet.
 • Hírdetés

 • A független színházak nem kaphatnak kevesebb forrást, mint eddig.
 • A szervezetek várják a jogszabály-módosítás végső formáját.

  Hozzáteszik azt is, hogy az elmúlt évek színházépület felújításai, a magyar kultúrára fordított, egyre növekvő források, a tao-rendszer visszaéléseinek megszüntetése arra a reményekre jogosítja őket, a készülő jogszabály-módosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit.

  Egyúttal felteszik a kérdést a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy miért nem bízta meg a fenntartásában álló Szabad Tér Színház vezetésével, a pályázati javaslattevő bizottság által, annak jogszerű eljárása alapján támogatott, az elmúlt tizenöt évben azt sikerrel vezető, a posztra egyedül pályázó, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével valamint Bánffy- és Budapest-díjjal kitüntetett Bán Teodórát.

  Szervezeteink készen állnak a kormánnyal és más színházi szervezetekkel folytatandó egyeztetésre – zárul a közlemény.

  Az Emmi szerdán közölte sajtóhírekre reagálva, hogy nem szűnik meg, hanem megújul a Nemzeti Kulturális Alap. A tárca szerint a rövidesen a parlament elé kerülő törvényjavaslat célja, hogy tiszta működési modellt teremtsen a színházak fenntartásában és finanszírozásában. A javaslat a tárca szerint semmilyen módon nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain, és a fővárosi önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »