Öt hónapja működik menekültsegítő központ Máramarosszigeten

Öt hónapja működik menekültsegítő központ Máramarosszigeten

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által, az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel partnerségben létrehozott máramarosszigeti menekültsegítő központban a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerülő ukrán állampolgároknak igyekeznek segítséget, támogatást nyújtani.

„Ez volt a munkahelyem. Ebbe az iskolába jártam. Itt laktam” – mutatja mobiltelefonján a romokban álló épületekről készült képeket egy Harkivból érkezett ukrán hölgy. Bár a települést többször is masszívan bombázták, úgy tervezte, helyben várja meg a konfliktus végét. Ám egy hónappal ezelőtt, amikor mindene odalett, nehéz szívvel, de meghozta a döntést, hogy szülővárosát elhagyva családtagjaival együtt új életet kezd Romániában. A Máramarosszigeten, a Ioan Mihaly de Apșa utca 17. szám alatt működő központba nap mint nap érkeznek olyan menekülők, akiknek hasonló tapasztalatban volt részük, szívszorongató élettörténeteket osztva meg az intézmény munkatársaival.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által – az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel partnerségben – megalapított menekültsegítő központ vállalt küldetése, hogy azonnali, valamint középtávú segítséget és támogatást nyújtanak a háború elől Romániában menedéket kereső ukrán emberek számára. Az intézmény felszerelésében és a szolgáltatások finanszírozásában fontos szerepe volt és van a Romániai Caritas Konföderáció révén a Catholic Relief Services nevű szervezetnek.

Működésének első időszakában az intézmény az ország területén áthaladó, illetve az ideiglenesen Máramarosszigeten tartózkodó menekülteket segítette, nehézségeik enyhítése érdekében több alapszolgáltatást is biztosítotva számukra: tájékoztatást, biztonságos szálláshelyek, illetve a helyi hatóságok felé történő közvetítést, iratok másolását és szkennelését, videóchat-lehetőséget az otthon maradtakkal való kapcsolattartás céljából, ruhamosást és -szárítást. A konfliktus elhúzódásával egyre több ellátott döntött úgy, hogy hosszabb ideig marad, vagy új életet kezd Romániában, ennek megfelelően a központ szolgáltatáskínálata is bővült.

A máramarosszigeti menekültsegítő központ jelenleg harminc, a városban, illetve környékbeli településeken élő ukrán család számára nyújt szolgáltatásokat.  Nagyon sok kedvezményezett igényli a központ munkatársainak segítségét az álláskereséshez; eddig húsz ukrán állampolgár részesült tanácsadásban a munkába állás terén. A központ ellátottai között vannak olyanok is, akik Ukrajnában felelős szerepkörben dolgoztak, Romániában viszont, a nyelvtudás hiánya miatt, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörökben sem tudnak elhelyezkedni. A legtöbben a vendéglátóiparban szeretnének dolgozni – tapasztalta a központ munkatársa, Fonta Ioan referens. Az, hogy egyes munkahelyeken a napi egy vagy akár többszöri étkezést díjmentesen biztosítják, sokak számára vonzó. A munkába állás elősegítése érdekében a központ román és angol nyelvleckéket szervez.

Hírdetés

A menekültek sokféle kéréssel fordulnak a központ munkatársaihoz; a leggyakoribbak: biztonságos szálláshely keresése, munkába állás, a munkaadóval való kapcsolattartás, orvosi kezelésekhez való hozzáférés, közvetítés a különböző hivatalok, orvosi egységek felé, jogi tanácsadás igénylése. Bármilyen jellegű problémáról is van szó, az intézmény munkatársai mindent megtesznek azért, hogy megtalálja a legoptimálisabb megoldást. Azokat az ellátottakat, akik még nem rendelkeznek jövedelemmel, a lehetőségek mértékében, élelmiszerekkel, tisztálkodási és tisztítószerekkel, ruhával és lábbelivel, tanszerekkel, játékokkal is támogatják.

Szerző: Palincas Erika

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »