Öt hely a világon, ahova nem teheted be a lábad

Nemzetközi Magbunker

A Norvégiában található magbunkert 2008-ban hozták létre, mikor kitört a modern kor legsúlyosabb globális élelmiszerválsága. A homokkőhegybe 120 méter mélyen bevájt bunker a Norvégiához tartozó Svalbard-szigeteken található, mindössze 1300 kilométerre az Északi-sarktól. Ez a világ legjobban őrzött létesítményeinek egyike, és egyúttal a legjobban őrzött vetőmag-bank a világon.

Forrás: BBC

250 millió fajta növény magvait őrzik itt arra az eshetőségre, ha egyszer egy bibliai méretű katasztrófa során kipusztulna a növényvilág. A világ minden tájáról begyűjtött magokat speciális, négyrétegű, vízhatlan zacskókban tárolják.

Forrás: BBC

Azért választották ezt a távoli, kietlen szigetcsoportot a bunker helyéül, mert ezen a területen gyakorlatilag nincs tektonikus aktivitás (földrengésmentes), és még a globális felmelegedéstől megemelkedő tenger szintjétől is védve van a 130 méteres tengerszint feletti magasság és a kőzetréteg védelme miatt.

Ni’ihau, Hawaii

A Hawaii-szigetek legkisebb lakható szigetét, a Ni’ihau-t még 1863-ban adta el Kamehameha király a gazdag ültetvényesekből álló Robinson családnak, majd 1915-ben a szigetet törvényen kívül helyezték. Ez annyit tesz, hogy a szigeten az élet teljesen izolált, senki nem léphet be. Nincsenek aszfaltozott utak, sem telefon sem internet-szolgáltatás, az emberek lovakon és kerékpárokon közlekednek, vezetékes víz sincs. De nincs adó sem. Az áramellátást napenergia segítségével biztosítják.

Forrás: BBC

Az állandó lakosok, akik egyébként nincsenek sokan, 130-an csupán, született hawaii-ak.

Noha a sziget igen apró, a történelemben túlzott szerepet játszott. 1944-ben Franklin D. Roosevelt amerikai elnök erre a szigetre szándékozta áttenni az ENSZ székhelyét.

Forrás: BBC

Royal Air Force Menwith Hill, Anglia

Ha van hely, ahova James Bond be akart volna jutni, akkor ez az. A futurisztikus létesítmény nem más, mint egy katonai bázisként is működő hatalmas adatgyűjtő központ, a világ legnagyobb megfigyelőközpontja, ami az USA és az Egyesült Királyság összes adatfolyamát megfigyeli, ellenőrzi és elemzi.

Forrás: BBC

Eredetileg a Szovjetunió kommunikációjának megfigyelésére hozták létre, ma pedig a kábítószer-kereskedelemről, nemzetközi terrorizmusról és természetesen üzleti titkokról gyűjt adatokat. A létesítményt az Öt szem nevű szervezet működik, amelyet az USA, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, Ausztrália és Kanada hozott létre, hogy szőröstől bőröstől lehallgassák a világot.

A Vatikán Titkos Archívuma

Valószínűleg a világ legnagyobb könyvtára a világon a Vatikáni Titkos Levéltár. A 8. századig visszamenőleg tartalmazza  az összes pápa személyes dokumentumait, számtalan tudományos, művészeti és vallási témájú könyvet. Aki beléjük akar olvasni, annak egy hosszadalmas és bonyolult pályázati eljáráson kell keresztülmennie.

Forrás: BBC

A levéltár becslések szerint 85 kilométernyi polcrendszert tartalmaz, több mint 35 ezer kötet található benne, köztük olyan iratok, mint a 1521-es pápai bulla, amivel Luthert Mártont közösítette ki X. Leó pápa, vagy a templomos lovagok dokumentumai, illetve Michelangelo levelezései.

Forrás: BBC

Az 51-es körzet, Nevada

Ami Vegasban történik Vegasban is marad… és valószínűleg ez érvényes a Vegastól 80 kilométerre északra fekvő létesítményre is, amelynek célja és tartalma szigorúan titkos. Az 51-es körzettel kapcsolatban első említésétől kezdődően (a vietnámi háborúval kapcsolatban említette először egy CIA akta) rengeteg összeesküvés-elmélet kapott szárnyra, mint a lezuhant földönkívüli űrhajó esete, és így tovább.

Forrás: BBC

BBC, Körkép.sk

Nyitókép: BBC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »