Öt határozatot fogadtak el a Kolozs megyeiek tanácsán, és az aktuálpolitikáról is beszámoltak

Öt határozatot fogadtak el a Kolozs megyeiek tanácsán, és az aktuálpolitikáról is beszámoltak

KolozsvĂĄron az egyetemistĂĄk nĂŠlkĂźl az alĂĄĂ­rĂĄsgyĹąjtĂŠs se mĹąkĂśdik, mindekĂśzben a kormĂĄnybuktatĂł ellenzĂŠki csoportosulĂĄsban Ponta trollkodik.

Tartalmas megyei képviselők tanácsüléséről adott hírt Kolozs megye RMDSZ elnöke, Csoma Botond, aki három pontba gyűjtötte össze gondolatait. Mint elmondta, a Megyei Képviselők Tanácsán (MKT) sikerült olyan témákkal foglalkozniuk, amelyek a Kolozs megyei magyarság életét és érdekeit érintik, illetve a politikai beszámolók mellett az aktuális politikai eseményekről is szó esett.

A vidĂŠk jobban teljesĂ­t KolozsvĂĄrnĂĄl?

A Kolozs megyei RMDSZ elnĂśke arrĂłl szĂĄmolt be az MKT pĂŠntek esti sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn, hogy a vidĂŠki szervezeteik kisegĂ­tettĂŠk KolozsvĂĄrt az ĂĄllamelnĂśki vĂĄlasztĂĄshoz szĂźksĂŠges jelĂślĂŠst tĂĄmogatĂł alĂĄĂ­rĂĄsok ĂśsszegyĹąjtĂŠsĂŠben – Ă­gy sikerĂźlt elĂŠrniĂźk az 18.820 felhatalmazĂłi alĂĄĂ­rĂĄst Kolozs megyĂŠben.

„SzĂŠp gesztus volt a vidĂŠk rĂŠszĂŠről, de nem szabad azt a kĂśvetkeztetĂŠst levonni, hogy KolozsvĂĄron nem voltunk kĂŠpesek, vagy soha nem leszĂźnk kĂŠpesek ĂśsszegyĹąjteni a megfelelő szĂĄmĂş alĂĄĂ­rĂĄst” – tette hozzĂĄ a kĂśszĂśnetnyilvĂĄnĂ­tĂĄs utĂĄn.

A kolozsvári szervezet eredményét azzal indokolta, hogy kisebb településekhez képest Románia második legnagyobb városában szükség van az önkéntesekre. Általában őket az egyetemisták soraiból verbuválják, és több tucat fiatal járja a város negyedeit, most azonban erre nem volt lehetőségük.

Csoma Botond, a Kolozs Megyei RMDSZ elnöke, parlamenti képviselőCsoma Botond, a Kolozs Megyei RMDSZ elnöke, parlamenti képviselő

„A kolozsvĂĄri szervezet csak a sajĂĄt humĂĄn erőforrĂĄsĂĄt felhasznĂĄlva nem tudja ĂśsszegyĹąjteni a 10.000 alĂĄĂ­rĂĄst. Ez nem egy Ăşj keletĹą dolog, ez mindig is Ă­gy volt ĂŠs mindig hasznĂĄltunk ĂśnkĂŠnteseket. Egy kisebb telepĂźlĂŠsen nyilvĂĄn Ăśssze lehet gyĹąjteni az alĂĄĂ­rĂĄsokat nĂŠlkĂźlĂźk, viszont KolozsvĂĄr az orszĂĄg mĂĄsodik legnagyobb vĂĄrosa. Itt majdnem 400 ezer ember lakik ĂŠletvitelszerĹąen, ebből kb. 50.000 magyar ĂŠl szĂŠtszĂłrva a nagyvĂĄrosban. NehĂŠz ezeket az alĂĄĂ­rĂĄsokat ĂśsszegyĹąjteni ĂśnkĂŠntesek nĂŠlkĂźl. Egy olyan periĂłdusban kellett ezeket az alĂĄĂ­rĂĄsokat ĂśsszegyĹąjteni, amikor nem voltak itt a diĂĄkok. Ez lĂĄtszott a mostani gyĹąjtĂŠskor” – magyarĂĄzta.

Azonban emlĂŠkeztetett, az eurĂłpai parlamenti vĂĄlasztĂĄsra tĂśbb mint 10.700 alĂĄĂ­rĂĄst gyĹąjtĂśttek.

BuktatnĂĄk a kormĂĄnyt, viszont mĂŠg nem tudni, hogy lesz majd utĂĄna

Hírdetés

Csoma Botond kitĂŠrt a bukaresti „instabil” helyzetre is, mivel csĂźtĂśrtĂśkre tĹąztĂŠk ki a kormĂĄny ellen benyĂşjtott bizalmatlansĂĄgi indĂ­tvĂĄnyt. A parlamenti kĂŠpviselő szavĂĄt adta, hogy mind a harminc szavazati joggal rendelkező RMDSZ-es (9 szenĂĄtor ĂŠs 21 parlamenti kĂŠpviselő) ott lesz a nyilatkozatrĂłl szĂłlĂł szavazĂĄson ĂŠs a tĂśbbi ellenzĂŠki pĂĄrttal kĂśzĂśsen megszavazzĂĄk az indĂ­tvĂĄnyt.

Mint mondta „komikus” volt az a helyzet, hiszen a kormĂĄnypĂĄrt Ăşgy prĂłbĂĄlta megĂşszni ezt a bizalmatlansĂĄgi indĂ­tvĂĄnyt, hogy szombatra tette volna az erről szĂłlĂł szavazĂĄst. Az ellenzĂŠk meg egy „kicsit megijedt” attĂłl, hogy „igen, igen, meg szeretnĂŠ dĂśnteni a kormĂĄnyt, de hogy ĂŠppen szombaton nem biztos, hogy mobilizĂĄlni tudja az embereit, nem biztos meg tudja győzni az embereit, hogy szombaton jĂśjjenek be dolgozni”.

Ennek a „prĂłzai” oka nevezetesen az, hogy Victor Ponta kijelentette, ő szombaton nem tudja garantĂĄlni, hogy a kĂŠpviselői ĂŠs a szenĂĄtorai ott lesznek. Az ő jelenlĂŠtĂźk nĂŠlkĂźl pedig nincs tĂśbbsĂŠge, sem esĂŠlye az ellenzĂŠknek. Viszont vĂŠgĂźl csĂźtĂśrtĂśkĂśn lesz erre lehetősĂŠge az ellenzĂŠki pĂĄrtoknak.

„Azzal is tisztĂĄban vagyunk, hogy ha megbukik a kormĂĄny, nagyon nehĂŠz lesz egy Ăşj tĂśbbsĂŠget lĂŠtrehozni a parlamentben. Nem felejtjĂźk el a mostani ellenzĂŠknek a magyarellenes attitĹądjĂŠt. Azokat a magyarellenes intĂŠzkedĂŠseket, amelyeket prĂłbĂĄltak foganatosĂ­tani.

Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) tagjaiMegyei Képviselők Tanácsának (MKT) tagjai

Nem felejtjĂźk el, hogy a PNL a katolikus lĂ­ceum ellen beszĂŠlt ĂŠs ellene szavaztak a parlamentben. Olyan bődĂźletes marhasĂĄgokkal vĂĄdoltak meg bennĂźnket, amikor a marosvĂĄsĂĄrhelyi lĂ­ceumrĂłl vitatkoztunk, miszerint mi azĂŠrt akarunk magyar iskolĂĄkat lĂŠtrehozni ErdĂŠlyben, hogy a romĂĄnokat elmagyarosĂ­tsuk” – emelte ki Csoma, aki Ăşgy vĂŠli ezeket a dolgokat nem fogjĂĄk elfelejteni, de nem a bizalmatlansĂĄgi indĂ­tvĂĄnykor kell a memĂłriaprĂłbĂĄt kiĂĄllni. Erre mĂĄskor is lesz mĂŠg alkalmuk.

HozzĂĄtette „nyilvĂĄn nem lesz kĂśnnyĹą” egy Ăşj tĂśbbsĂŠget lĂŠtrehozni, mert Ponta mĂĄr azt nyilatkozta, hogy ő semmikĂŠpp nem fog olyan kormĂĄnyt tĂĄmogatni, amelyet Ludovico Orban vezet. Csoma szerint Ponta ĂŠrdeke, hogy a SzociĂĄldemokrata PĂĄrt (PSD) meggyengĂźljĂśn. EzĂŠrt tĂĄmogatja a bizalmatlansĂĄgi szavazĂĄst. Azt remĂŠli ettől, hogy a Pro RomĂĄnia megerősĂśdik ĂŠs a PSD-ből tovĂĄbbra is sokan „ĂĄtnyergelnek” hozzĂĄ, Ă­gy ők lehetnĂŠnek lassacskĂĄn az Ăşj nagy baloldali pĂĄrt – „amennyire lehet RomĂĄniĂĄban ideolĂłgiĂĄkrĂłl beszĂŠlni” – jegyezte meg ironikusan, majd azzal indokolt, hogy a Pro RomĂĄnia PĂĄrt ezĂŠrt szavazza meg az indĂ­tvĂĄnyt, viszont nincs semmi olyan politikai ĂŠrdeke, hogy jobboldali kormĂĄnyt tĂĄmogasson.

Az RMDSZ Kolozs megyei elnöke harmadik dologként, az államfőválasztásról beszélt, ami november 10-én esedékes, és nyilván a saját államfő-jelöltjük mellett kampányolt.

Az MKT feszĂźlt hangulatban, de Ăśt hatĂĄrozatot fogadott el

A Kolozs Megyei Képviselők Tanácsa nem csak a kézfelemelős szavazások szintere, hanem heves viták is kialakulhatnak. Ilyen volt például a Kisbács volt RMDSZ elnökével való szájkáráté. Deák Ferenc azt követően ragadta magához többször is a szót, hogy Antal Géza a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke Kisbácsot is azok a települések közé sorolta, amelyeknek ugyan köszöni az aláírásgyűjtésben való szerepvállalásukat, de a beígért számot nem teljesítették. Szó szót követett, és a politikusok egymás után ugrottak a pulpitusra a mikrofonért.

Talpas Botond MKT-elnĂśk szerint sikerĂźlt felfrissĂ­teniĂźk a tanĂĄcsot, tartalmat vittek bele, pĂĄrbeszĂŠdet, ĂŠs Ăśt hatĂĄrozatot fogadtak el.

Az öt tervezet közé egy monitoring került be, amelynek során az RMDSZ ügyvezető elnöksége át fogja nézni, hogy milyen előrelépések történtek a nyelvhasználat terén a közigazgatási egységekben. Van egy tiltakozó határozat is a jogfosztással kapcsolatban. A magyar ifjúsági központ mellett is kiállnak. A rendszerváltás emlékéve lesz a 2019. december 21. és a 2020. december 21. közötti időszak a Kolozs megyei RMDSZ körében. Az ötödik nyilatkozat pedig a Kolozs megyei közösség jövőkép felvezetőjéről szólt.

Az MKT tagjai politikusokon (RMDSZ nőszervezet tagjain, polgármestereken, önkormányzati és parlamenti képviselőkön) kívül ifjúsági szervezetek, egyházak és az RMDSZ partner szervezetei.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »