Öt éve nem láttunk ilyet a részvénypiacon

Öt éve nem láttunk ilyet a részvénypiacon

Az októberi beszakadás után 5 éve volt ilyen olcsó a részvénypiac, miközben a gazdasági növekedés – ha némi lassulással is – továbbra is stabil.

Az októberi beszakadás után 5 éve volt ilyen olcsó a részvénypiac, miközben a gazdasági növekedés – ha némi lassulással is – továbbra is stabil. A részvényeknek ezért az erőteljesebb árfolyammozgások figyelembevételével is stabil helyük van a portfólióban – tájékoztat a K&H Alapkezelő, nem zárva ki annak a lehetőségét sem, hogy a döntéshozók aktív beavatkozással támogatják a részvénypiac pozitív korrekcióját.

„Az év elején tapasztalt optimizmus szép lassan elolvadt, és jelenleg erős beszakadás jellemzi a részvénypiacokat: október elejétől nagyjából 10 százalékkal estek az árfolyamok. Ennek hátterében olyan tényezők húzódnak, mint a világgazdaság lassabb növekedése, a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság, az Olaszország és a Brexit keltette kockázatok, valamint a Fed kamatemelés hatására emelkedő kötvényhozamok. Fontos azonban látni, hogy

a mérsékeltebb növekedési kilátások ellenére is pozitív tartományban vannak a konjunktúra indexek, tehát továbbra is stabil gazdasági növekedés várható.

Így a részvényeknek is stabil helyük és szerepük van a portfólióban” – hangsúlyozta ki Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Hírdetés

„Az előremutató P/E (árfolyam/nyereség) értékeltségi mutató alapján az látható, hogy az egyes régiókban 4-5 éve nem volt ilyen olcsó a részvénypiac,

érdemes tehát részvényeszközöket is tartani a befektetési portfóliónkban

– természetesen azt is figyelembe véve, hogy a növekedés lassulása és az egyéb kockázatok továbbra is erőteljes árfolyammozgásokat okozhatnak” – tanácsolja a befektetési szakember.

Mivel a most fennálló negatív tőkepiaci hangulat hosszabb távon a gazdaságnak sem tesz jót, hiszen korlátozhatja a növekedést, ezért előbb-utóbb a döntéshozók is léphetnek:

a Fed befékezheti a kamatemelést,

a novemberi kongresszusi választásokat követően Trump kompromisszumkészebb lehet a kereskedelmi korlátozásokat illetően, vagy akár az EKB is döntheti arról, hogy kitolja a jelenleg december végéig futó eszközvásárlási programját.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »