Öt éve követték el az első katolikus templom elleni merényletet Európában

Öt éve követték el az első katolikus templom elleni merényletet Európában

Öt évvel ezelőtt, 2016. július 26-án délelőtt két iszlamista fegyveres túszul ejtett öt embert az észak-franciaországi Rouen egyik elővárosának, Saint-Étienne-du-Rouvray-nak a templomában, majd az egyiküket, a 85 éves Jacques Hamel atyát megölték. A 21. századi Európában ez volt az első alkalom, hogy a dzsihadisták céltáblája egy pap volt.

A normandiai Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray település egyik templomába két, késsel felfegyverkezett iszlamista támadó rontott be a Daes szót – az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet korábbi nevének betűszavát – kiáltva, 2016. július 26-án. A két dzsihadista a helyi születésű Adel Kermiche és Abdel Malik Petitjean volt. Öt embert – egy papot, két apácát és két hívőt – túszul ejtettek. Három túsz sértetlenül került ki a drámából, egy ember súlyosan megsebesült, a templom idős papjának, Jacques Hamelnak, aki megpróbált ellenállni, elvágták a torkát.

A gyilkosságot Kermiche követte el, közben Petitjean a mobiltelefonjával felvette. A merénylők egy másik idős embert is megkéseltek a karján, a hátán és a nyakán. A férfi 45 percig halottnak tettette magát, így maradt életben.

Egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget. A terrorellenes csapatokkal együtt érkező tűzoltók az RTL France-nak elmondták, hogy a templomnál több sérült embert is találtak.

A saint-etienne-du-rouvray-i katolikus templom (Fotó: MTI/EPA/Francia országos rendőrség)

A túszejtők a rendőrök kiérkezéséig a Koránról és Jézusról beszéltek a túszaiknak, énekeltek és meggyalázták az oltáron található tárgyakat. A rendőrök körbevették a templomot, a két dzsihadista a túszokkal együtt hagyta el az épületet. A kommandósok mindkettőjüket a templom ajtajában lőtték le.

Manuel Valls, aki akkor volt Franciaország miniszterelnöke, barbár támadásnak nevezte a templomi mészárlást. „Franciaország és az egész katolikus világ is szenved. Együtt fogjuk átvészelni” – írta a Twitteren.

Hírdetés

A pap halálhíre az egész közösséget megrázta, az egész város felnézett rá. Különleges ember volt, önzetlen, és mindig másokra figyelt.

A merényletet követő napokban muzulmánok ezrei zarándokoltak el a franciaországi templomokba, a roueni katedrálisban a meggyilkolt pap gyászmiséjén pedig valamennyi egyház képviseltette magát.

Az iszlám terroristák által meggyilkolt Jacques Hamel francia katolikus pap gyászszertartását a normandiai Rouen város székesegyházában tartották (Fotó: MTI/EPA pool/Charly Triballeau)

Két hónappal később ugyanebben a szellemben nyitotta meg újra a kapuit Saint-Etienne-du-Rouvray temploma.

A 27 ezer lakosú kisváros mecsetének imámja arra kérte a muzulmán híveket, hogy vegyenek részt a vasárnapi templomnyitáson.

A megszentségtelenített templom megtisztítását szimbolizáló szertartást a katolikusok és a muzulmánok közti megbékélés jegyében Dominique Lebrun roueni érsek mutatta be a településen. A ceremónia minden pillanatát „a megbocsátás, a megbékélés és a béke” vezeti – mondta a mise előtt az érsek.

Ez a testvériség napja, remélem, hogy hívők és nem hívők, minden helyi itt van” – mondta Mohamed Karabila, a mecset vezetője.

A katolikus szertartásnak megfelelően a körmenet a paplak elől indult. A misét óriáskivetőn követhették azok, akik nem fértek be a háromszáz férőhelyes templomba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »