Öt év alatt 50 százalékos pedagógusbér-emelés

A pedagógusok bére 2013-hoz képest öt év alatt 50 százalékkal nő – jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

Forrás: youtube.com

Ez azt jelenti, hogy – miközben a pedagógusok korábban az átlagbér alatt kerestek – 2017-re átlagosan 10 ezer forinttal fogja meghaladni a bérük az általános bérszínvonalat – fogalmazott. E folyamatnak része, hogy idén szeptembertől is növekedett a pedagógusok bére és jövőre a folyamat folytatódik – tette hozzá.

Mint elmondta: a lemaradás miatt e társadalmi rétegnél kezdte a kormány a bérek rendezését, ami emelte a pálya presztízsét is. Ezt mutatja, hogy 2012-13 óta folyamatosan nő azoknak a száma, akik a felsőoktatási intézményekben pedagógusképző szakokra jelentkeznek.

Ezzel párhuzamosan az elvárások is nőnek a pedagógusokkal szemben, ezért a kormányzat 2018-tól új pedagógus továbbképzési struktúrát vezet be – közölte az államtitkár. Hozzátette, hogy a szakmai szervezetek széles körű bevonásával zajlik a nemzeti alaptanterv fejlesztése. Palkovics László ennek kapcsán hangsúlyozta: bízik abban, hogy egyre többen vesznek részt ebben a munkában. Olyan szervezetek is, közöttük például a Tanítanék mozgalom, amelyek eddig nem képviseltették magukat a köznevelési kerekasztalon – jegyezte meg.

 

MTI

The post Öt év alatt 50 százalékos pedagógusbér-emelés appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »