Öt és fél évre ítélték a részegen lövöldöző rendőrt

Emberölés kísérlete és lőszerrel visszaélés miatt 5 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte kedden a Fővárosi Törvényszék azt a volt rendőrt, aki egy társasház lépcsőházában lövöldözött, és majdnem meglőtte a társasházkezelő cég ott dolgozó alkalmazottját. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és a védő a büntetés enyhítéséért fellebbezett – közölte a bíróság. 

Az elsőfokú ítélet indoklása szerint az ittas állapotban lévő T. R. még 2016. november 24-én kezdett agresszíven viselkedni a budapesti XXI. kerületi társasház pincéjében elektromos vezetékrendszert építő munkásokkal szemben, akik megzavarták a pihenését. A vádlott arra hivatkozott, hogy ő rendőr, és ha nem fejezik be a fúrást, elvágja az egyikük nyakát, illetve felmegy egy bárdért, valamint a pisztolyáért, és lelövi őket.

Hírdetés

Egy héttel később, december 1-jén ittasan és gyógyszerektől bódult állapotban tartózkodott egy budapesti társasház lépcsőházában. Bár szolgálatra alkalmatlan állapotban volt, pisztolyt tartott magánál. Amikor meglátta a tűzlépcső ajtajában a társasházkezelő cég alkalmazottját, felszólította, hogy „Rendőrség, jöjjön ki!” A sértett nem törődött a vádlottal, becsukta maga mögött a tűzlépcső ajtaját, és bement egy irodába, mire a vádlott négy lövést adott le a mennyezetbe, majd később az ajtóra is.

Az átlagos lőszertől eltérő, nagy roncsoló hatású, úgynevezett expanzív lövedék – amelynek tartására a rendőrnek nem volt engedélye – áthatolt az ajtón, és a szemközti falban állt meg. Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem találta el a sértettet, aki az ajtó mellett állt.

A vádlott elismerte, hogy fenyegetőzött és lőtt is, de azt tagadta, hogy látta volna a sértettet, illetve le akarta volna lőni. Ennek annyiban van jelentősége, hogy a védekezése alapján nem emberölés kísérletét, hanem foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést, valamint fegyveresen elkövetett garázdaságot követett el. A bíróság szerint sem akarta szándékosan lelőni a sértettet, de tisztában kellett lennie azzal, hogy az ajtó mögött bárki tartózkodhat, és a lövés okozta sérülés miatt akár meg is halhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »