Öt dolog, amit a vikingeknek köszönhetünk

Öt dolog, amit a vikingeknek köszönhetünk

A vikingek a 8. századtól a 11. századig rettegésben tartották az Európa nyugati partvidéke mentén élő területek lakosságát. Bár fosztogató hadjárataik során legtöbbször kétségkívül brutális módon léptek fel a helyi lakosokkal szemben, nem minden viking harcosként élte mindennapjait. Voltak, akik kereskedéssel és földműveléssel foglalkoztak, sokan pedig a békés életmódot választották, és letelepedtek. A vikingek pusztító portyáik mellett kreativitásukkal is beírták a nevüket a nyugati civilizáció történetébe.

A vikingek legszembetűnőbb eredményüket valószínűleg a hajóépítés terén érték el: modern technológiájuk segítségével készült hajóikkal hosszabb utakat tudtak megtenni, mint korábban bárki más. Védjegyükké váló vitorlásaik gyorsabbak, könnyebbek, rugalmasabbak és könnyen kormányozhatóbbak voltak, mint bármely más hajók a korszakban. Emellett a vikingek navigációs képességei is kimagaslóak voltak.

Olyan egyszerű, de kifinomult eszközöket használtak, mint a napkőnek nevezett kalcitkristállyal működő napiránytű, amelyet napnyugta után, valamint borús napokon is használni tudtak (bár egyes szakértők ezt vitatják). Nem véletlen tehát, hogy a viking aranykorban a harcosok egyszerre négy kontinensen is jelen voltak.

Budapest Kvíz


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »