Öt boxolónk jutott be az olimpiai negyeddöntőbe

A kedd esti programban a 91 kilós Sávoly Gergő volt az egyedüli magyar győztes, így vele együtt összesen öt magyar lesz érdekelt a negyeddöntőben a Samsunban zajló ökölvívó európai olimpiai kvalifikációs versenyen, melyen Bacskai Balázs vitatott körülmények között búcsúzott.

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Sávoly egyhangú pontozással “legyűrte” a szlovák Erik Tlkanecet és szerdán a nyolc között a második kiemelt, Európa Játékok-ezüstérmes ukrán Gevorg Manukiannal találkozik majd.

A sportvezető a 69 kilogrammban érdekelt Bacskai meccsével kapcsolatban nehezen tudott indulatok nélkül nyilatkozni. Elmondása szerint a helyszínen más országok képviselői is egyetértettek abban, hogy a 2010-es Eb-győztes magyarnak kellett volna továbbjutnia az olaszok olimpiai bronzérmesével, Vincenzo Mangiacapréval szemben. Az idén már a félprofi WSB-sorozatban is sikeresen bemutatkozott Bacskai az első menetet minden pontozónál nyerte, a másodikat aztán csak az egyiknél, a harmadikban pedig a három közül két bíró ismét az olaszt látta jobbnak, azaz Bacskai megosztott pontozással kikapott.

“Az első és a harmadik menet teljesen egyértelmű volt, Bendzsi sokkal jobban bokszolt, fölényben volt. Érdekes, hogy az egyik bírónál minden menetet ő nyert, a másik kettő döntött az olasz javára. Nagyon elkeserítő ez az egész, különösen úgy, hogy a folytatásban sokkal könnyebb meccsei lettek volna, meg lehetett volna már most a kvóta” – mondta Csötönyi Sándor hozzátéve, hogy nagyon bízik Bacskai későbbi kvalifikációjában. A kvóta megszerzésére Erdei Zsolt tanítványának májusban a félprofik (WSB/APB) kvalifikációs tornáján, illetve júniusban Bakuban, az amatőrök utolsó selejtezőtornáján lesz lehetősége.

A kedd esti program harmadik magyarja, az újonc Tar Sándor (56 kg) remekül bokszolt a világbajnoki bronzérmes ukrán Mikola Bucenkóval szemben, az első menetet két pontozónál is megnyerte, ám végül érvényesült a nagyobb tapasztalat, azaz az ukrán egyhangú pontozással győzött.

Sávoly Gergő mellett Kontrecz Márk (64 kg), Harcsa Zoltán (75 kg) és Bernáth István (+91 kg), illetve a nők 75 kilós kategóriájában érdekelt Szatmári Petra lesz érdekelt a negyeddöntőben, azaz valamennyiüket két győzelem választja el a riói kvóta megszerzésétől.

Samsunban a férfiak tíz kategóriájában három-három riói hely talál gazdára: a súlycsoportok harmadik kvótájáról a két elődöntő veszteseinek hétvégi – a döntőkkel együtt sorra kerülő – meccsei döntenek. A nőknél – három súlycsoportban – csak a döntősök szereznek olimpiai indulási jogot. A magyar ökölvívóknak még nincs riói kvótájuk.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »