Öt arany, összesen 12 érem és 12 olimpiai kvóta Szegeden

Öt arany, összesen 12 érem és 12 olimpiai kvóta Szegeden

Remekeltek a magyarok a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság vasárnapi zárónapján: két aranyat, három ezüstöt és két bronzot, valamint 11 tokiói kvótát gyűjtöttek.

A házigazda csapat így öt arannyal, négy ezüsttel és három bronzzal – plusz a paraversenyekben egy további első hellyel -, valamint 12 olimpiai kvótával zárta a kvalifikációs vb-t.

Az érmek közül két arany, valamint egy-egy ezüst és bronz született ötkarikás számban, utóbbiakat tekintve Magyarország volt a legeredményesebb a vb-n.

A vasárnapi zárónapon aranyérmes lett a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra összeállítású kajaknégyes, s ezzel csakúgy, mint a férfiak hasonló számában ötödik Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István, négy olimpiai indulási jogot gyűjtött Magyarországnak.

A másik vasárnapi magyar elsőség Bodonyi Dóra nevéhez fűződött, aki 5000 méteren diadalmaskodott.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa 500 és 200 méteren is második lett, ezzel – az előbbi számmal – két női kenus kvótát is gyűjtött. A harmadik ezüstérmet kellemes meglepetésre a 19 éves Adolf Balázs szállította a leghosszabb távon.

Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos Kozák Danuta – hátfájdalmakkal küszködve – 500 méter egyesben címvédőként bronzérmet szerzett, ez is kvótát ért.

Az olimpiai programban nem szerelő K-2 200 méteren Balaska Márk és Apagyi Levente kajakos duója is harmadik lett.

Ami a többi magyar érdekeltségű A döntőt illeti: a kenu négyes 500 méteres számban az ötödik helyet szerezte meg a magyar egység, és Hajdu Jonatán is ötödik lett C-1 200 méteren. Kammerer Zoltán és Gál Péter nyolcadikként zárt K-2 1000 méteren. A leghosszabb távon a kenus Lakatos Zsanett negyedikként, a kajakos Noé Bálint kilencedikként ért célba.

Azokban az olimpiai számokban, amelyekben most nem sikerült a kvótaszerzés, a jövő évi pótkvalifikációs versenyeken még lesz lehetőség a javításra.

A szegedi vb-n 101 ország mintegy 1100 versenyzője vett részt.

Éremtáblázat

Magyarország a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton a Szegeden rendezett, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Az élen a fehéroroszok zártak a németek előtt.

A viadalon 27 ország képviselői szereztek érmet.

arany ezüst bronz

Fehéroroszország 6 4 4

Németország 6 4 1

Hírdetés

MAGYARORSZÁG 5 4 3

Kína 4 – 1

Oroszország 2 3 1

Új-Zéland 2 – –

Spanyolország 1 3 2

Brazília 1 – 1

Nagy-Britannia 1 – 1

Egyesült Államok 1 – –

Litvánia 1 – –

Lengyelország – 6 1

Kuba – 1 1

Szlovénia – 1 1

Bulgária – 1 –

Chile – 1 –

Csehország – 1 –

Szerbia – 1 –

Franciaország – – 2

Portugália – – 2

Szlovákia – – 2

Üzbegisztán – – 2

Dánia – – 1

Georgia – – 1

Mexikó – – 1

Moldova – – 1

Ukrajna – – 1


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »