Osztrák sajtó: Ausztria nevetségessé tette magát

Osztrák sajtó: Ausztria nevetségessé tette magát

Nem fukarkodott jelzőkkel az ausztriai sajtó azután, hogy az osztrák alkotmánybíróság döntött: meg kell ismételni a májusi elnökválasztást.

A Die Presse című osztrák konzervatív lap online kiadásában  megjelent elemzés szerint egyedül az alkotmánybíróság és a jogállamiság intézménye nyert a helyzettel, azonban mindenki más veszített,  különös tekintettel  Ausztria nemzetközi megítélésére.

Az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kettős győzelmet ünnepel, hiszen a párt sikeres alkotmánybírósági beadványa által nemcsak újabb esélyt kapott jelöltjük Norbert Hofer, hanem az FPÖ megmutatta, hogy a jelenlegi szociáldemokrata-néppárti vezetésű rendszer nem működik – olvasható a Der Standard című osztrák liberális lap kommentárjában.

A lap online felületén megjelent másik elemzés arról szól, hogy a választási előírások átalakítására van szükség. A lap főszerkesztője Alexandra Föderl-Schmid úgy véli, hogy az alkotmánybíróság “történelmi döntésével” példát statuált a “nemtörődömség és a hanyagság ellen”. “Ausztria felsült, ezért mindennek logikus következménye, hogy nemzetközi megfigyelők érkezzenek a következő választásra” – írja a szerző.

„Bananenrepublik”

Az Österreich című osztrák lap főszerkesztőjének véleménycikke Ausztriát “banánköztársasághoz” hasonlítja. Wolfgang Fellner által jegyzett kommentár kiemeli, hogy az adófizetők számára nemcsak drága lesz az új szavazás, hanem megismétlődik az a választási küzdelem, amely egyszer már megosztotta az országot.

Politológus: komolyabb munka kell a választási bizottságokban

Peter Filzmaier politológus szerint történelemi jelentőségű a pénteki döntés az osztrák választások és a modern demokrácia történetében egyaránt. Az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) nyilatkozó szakértő szerint a választási szabályokat nem szabad hanyag módon kezelni, egyúttal komolyabban kell venni a választási bizottságok tagjainak képzését is.

Hans Bürger, az ORF belpolitikai szerkesztőségének vezetője szerint  a jelenlegi helyzetben nem lehet  optimistának lenni, csak ha a megismételt választás és az azt követő időszak problémamentesen lezajlik, akkor mondható, hogy Ausztria “kitűnően megoldotta a helyzetet”.

Bürger szerint a két politikai oldal között nem lesz megnyugvás, hiszen az egyik megerősödve és igazolva érzi magát. Kifejtette: így a kormány számára még nagyobb lesz a kihívás, hogy ne a belső vitákra koncentráljon. A szakértő úgy látja, hogy a kampány hajrájában majd a kormánynak kell ellátnia azt a “kiegyenlítő szerepet”, amelyet egy  regnáló államfő töltene be.

A szakértő szerint a két jelölt számára nem lesz szükség hagyományos értelemben vett intenzív választási kampányra, hiszen már a szavazók előtt ismert a portréjuk és programjuk. Úgy vélte: a május óta történt politikai események, főként az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból elhatározott  kilépése (Brexit) lehet további témája a kampányuknak.

A szabálytalanságok befolyásolhatták a választás végeredményét

Az alkotmánybíróság helybenhagyta azt a szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. A megismételt választás 10 millió eurós kiadást fog jelenteni.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. A voksolást az egész országban újra meg kell rendezni.

Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A döntés indoklása szerint az alkotmánybíróság által megállapított szabálytalanságok befolyásolhatták a választás végeredményét, azt pedig a bíróságnak nem szükségszerű megállapítania, hogy történt-e szándékos visszaélés.

MTI

The post Osztrák sajtó: Ausztria nevetségessé tette magát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »