Osztrák külügyminiszter: csak a szépre emlékezem

Mindig jó volt az együttműködés Magyarországgal, elsősorban Szijjártó Péter külügyminiszterrel, hiszen a cél közös, az európai külső határok védelme és a menekültek létszámának csökkentése – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Kurz – aki csütörtök este fogadta a külföldi sajtó képviselőit – kijelentette: Közép-Európa nem tudja végeláthatatlanul befogadni a menekülteket. Mint fogalmazott: még tavaly voltak eltérő vélemények Közép-Európában és az osztrák kormányban is, azonban az események megmutatták, hogy az általa is szorgalmazott út, az egyetlen lehetséges megoldás.

A miniszter szerint a menekülthelyzet megoldásában szükséges következő lépés, hogy az unió tagállamai határozottabban vegyenek részt a külső uniós határok védelmében, mind anyagi téren, mind az erőforrások tekintetében. „Az osztrák rendőrség és katonaság készen áll, hogy mindehhez rendkívül jelentős segítséget nyújtson” – jelentette ki Sebastian Kurz az MTI-nek. Hozzátette: a menekültügyi helyzet megoldásától még nagyon messze vagyunk, de az említettek igen fontos lépések a menekültáradat csökkentésére.

A külföldi újságírók számára tartott háttérbeszélgetésen a miniszter kérdésre válaszolva leszögezte: Ausztria nem számol azzal, hogy belépne a visegrádi országok szövetségébe. „Ausztria hidat képez Európa nyugati és keleti része között, a visegrádi országok pedig fontos partnerek számára” – mondta.

A miniszter arra is kitért, hogy Törökország egyre távolabb kerül az uniótól. A halálbüntetés bevezetésének tervével Ankara azt igazolja, hogy távol áll az európai alapértékektől és nincs helye az unióban.

Úgy vélte, hogy Európában a populizmus elterjedése nem trendszerű, hanem egyes témák, a menekültügy és a migráció megoldatlansága vezettek olyan jelenségekhez, mint a Brexit, vagyis Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése és ugyanez volt az oka Donald Trump elnökké választásának is az Egyesült Államokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »