Osztrák külügyminiszter: Ankarát nyomás alá kell helyezni

MTI nyomán

Egyre több európai politikus szólal meg a sikertelen katonai puccs után elkezdődött törökországi tisztogatások és megtorlások kapcsán. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerda éjjel rendkívüli állapotot hirdetett. A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier arra kérte a török kormányt, hogy tartsa fenn a jogállamiságot és mértékkel járjon el a puccskísérletre tett válaszintézkedéseiben. Az osztrák külügyminisztérium pedig bekérette Törökország nagykövetét.

“Azt szeretnénk tisztázni Hasan Gögüs nagykövettel, hogy a törökországi helyzet miképpen alakulhat”

– mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Ö1 közszolgálati rádió csütörtök reggeli adásában.

A miniszter utalt a Bécsben és Vorarlbergben a törökországi katonai puccs idején, szombat hajnalban tartott török demonstrációkra, és úgy fogalmazott, hogy ez a helyzet “tarthatatlan”.

Kurz szerint a törökországi események teljesen “elfogadhatatlanok”. Aláhúzta: az országban történtek nem jelenthetik azt, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő szabad kezet kaphat az önkényes kormányzásra.

A miniszter aggodalmának adott hangot, hogy a törökországi események autokratikus irányba haladnak.

Sebastian Kurz szerint az Európai Uniónak minden esetben ki kell állnia az alapértékei mellett, egyúttal szorgalmazta, hogy Ankarát a tárgyalások során és az uniós támogatások átgondolásával helyezzék “nyomás alá”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »