Ösztönzött örökbefogadás – Módosította a törvényt a képviselőház

Ösztönzött örökbefogadás – Módosította a törvényt a képviselőház

Az örökbefogadási eljárást egyszerűsítő, az elhagyott gyerekek adoptálását állami támogatással ösztönző törvénymódosítást fogadott el szerdán a bukaresti képviselőház. 

orokbefogadas1_b

Az egyhangúlag megszavazott tervezet szerint kétévesnél nagyobb gyerekek örökbefogadása esetén a szülő egy évig terjedő „összeszokási” szabadságra jogosult, amelynek időtartama alatt havi 1700 lejes állami támogatásban részesül.

Florica Cherecheş liberális képviselő elmondta: az országban évek óta 60 ezer körül mozog az állami gondozásban lévő gyerekek száma. Évente ezer újszülöttet már a kórházban elhagynak szüleik. Az árvák közül tavaly szeptemberig mindössze 3800-at nyilvánított örökbe adhatónak a kiskorúak törvényszéke.

Tavaly 562 gyereket fogadtak örökbe román, 11-et külföldi állampolgárok. A gyermekvédelmi hatóság – önkéntes vagy hivatásos – nevelőszülőkre bízza az eltaszított gyerekeket. Ahhoz, hogy örökbe lehessen adni őket, a szakhatóságnak be kell szereznie – a negyedfokú rokonokig terjedően – egy-egy írásos lemondó nyilatkozatot a biológiai család minden „elérhető” tagjától, ami sokszor elhúzódik.

A most elfogadott törvénymódosítás szerint a kiskorúak törvényszéke a beidézett biológiai rokon távolmaradását is úgy értelmezheti: az illető hozzájárul az örökbeadáshoz. Lerövidülnek az ügyintézési határidők és az a terminus is, amíg a biológiai szülők meggondolhatják magukat. A törvénymódosítás hatálybalépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »