Ösztöndíjat adnának a jövőbeni nővéreknek, de kilenc évre “leláncolnák” őket

Ösztöndíjat adnának a jövőbeni nővéreknek, de kilenc évre “leláncolnák” őket

Stabilizációs ösztöndíjat adnának az ápoló-hallgatóknak, de megfizettetnék az árát. Az Egészségügyi minisztérium terveivel nem értenek egyet a nővérek.

Egy ápoló-hallgató, tanulmányai végzése során évente 2000 euró stabilizációs ösztöndíjat kapna az államtól. A három éves képzés alatt így összesen 6000 eurót kapna, viszont ezzel arra kötelezné magát, hogy 9 évig a szlovák egészségügyben dolgozik.

Valamit valamiért

Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy a tervezett ösztöndíjprogram egyik feltétele az lesz, hogy meghatározott ideig a szlovák egészségügyi rendszerben maradjon dolgozni az ápoló.

mondta Eliášová.

A Nővérek és Szülésznők Szlovák Kamarája a hírre közleményben reagált, ahol kiemelte, hogy nem tudtak a minisztérium ilyen irányú terveiről.

áll a közleményben.

A kamara egyébként korábban már javasolta a minisztériumnak az ösztönző támogatások bevezetését azon szakok esetében, ahol kevés a diák. Az ilyen ösztöndíjak szerintük a képzés költségeinek nagy hányadát kifedné. Ugyanakkor vonzóbb is lenne az abszolvensek számára.

írja közleményében a kamara, majd azt is megjegyzik, hogy az orvosi egyetemi karokba 2 millió eurót invesztál a Szlovák Kormány, miközben a medikusoknak nem kell Szlovákiában maradniuk. Szerintük a minisztérium javaslata csak bizonyítja, hogy a nővérekre más mérce érvényes.

mondja a kamara, majd felhívja a figyelmet arra, hogy az ápolói/nővérképzést elvégző hallgatók Svájcban 4000-6000 eurót, Ausztriában 2000 eurót kereshetnek. Így egyszerűbb lenne számukra kimenni dolgozni külföldre és visszafizetni a stabilizációs ösztöndíjat, vagy eleve el sem fogadni.

zárja közleményét a Nővérek és Szülésznők Szlovák Kamarája.

vzdravotnictve.sk

Nyitókép: pravda.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »