Ősztől lehet legálisan használni a drónokat Magyarországon

Ősztől lehet legálisan használni a drónokat Magyarországon

Ősszel léphet életbe Magyarországon a drónok kereskedelmi – pl. mezőgazdasági – használatát lehetővé tevő szabályozás.

A mezőgazdaságban nem új keletűek a légi járművek, hiszen pl. permetezési céllal régóta használnak repülőgépeket és helikoptereket is. Ezeket rendre lajstromozott, bejegyzett gépek, amiket szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilóták vezetnek, amik a bérleti díjaikban is meglátszanak. A drónók megjelenésével, elterjedésével – és egyre alacsonyabb árával – azonban sokak előtt megnyílt a lehetőség, hogy bizonyos tevékenységeket a levegőből végezzenek. Csakhogy ennek a szabályozása még nem teljesen kiforrott sem Magyarországon, sem máshol a világon. De nem sokáig, csak 2016 őszéig kell várni!

Mint az életben oly sokszor, most is a versenysport kellett ahhoz, hogy egy sokáig mostohaként kezelt szegmens, terület szabályozása megkezdődjön, felgyorsuljon. Április elején Velencén lesz az első FPV (First Person View – Első szám, első személy nézőpontú), de minden szempontból legális drónverseny Magyarországon, és ennek apropóján találkozott az agrászektor.hu a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettesével, Farkas Andrással, aki nem mellesleg a Légügyi Hivatal vezetője is egy személyben. Tőle származnak azok az információk, amik szerint az ősz folyamán várható a magyarországi drónhasználat szabályozásának megszületése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együtt – és szakmai szervezeteket is bevonva – egy olyan szabályozás megalkotásán dolgoznak, ami a lehető legegyszerűbbé – kezdetben gyors engedélyezési, a későbbiekben bejelentési eljárással – teszi a drónok használatát.

A mezőgazdasági felhasználáshoz is szükség lesz felelősségbiztosítás megkötésére – melynek ajánlatain a biztosító társaságok már dolgoznak –, de ezen és az online felületen történő engedélykérésen/bejelentésen kívül más akadálya nem lesz a terület megfigyelésének, talajszondák adatainak légi begyűjtésének, az állatállomány megszámlálásának, stb.

Elmondása szerint az engedély megadásra is rövid, a tervek szerint egy napos határidővel reagál majd a hivatal, ami a drónok hírügynökségi, illetve médiában történő ad-hoc használatához sok, de pl. mezőgazdasági feladatok ellátáshoz már kellően rövid.

Hámor Iván
agrarszektor.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »