Őszinteség és a találkozás öröme

Nyári konferenciánk az egyike a legőszintébb lelkészfórumoknak, ahol a lelkipásztorok megoszthatják egymással jó és rossz tapasztalataikat, észrevételeiket, meglátásaikat – mondja Szőnyi Tamás, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese, a Magyar Református Lelkészegyesület elnöke az idei találkozóról, amelynek Sárospatak ad otthont, témája pedig A lelkipásztori hivatás éve, 2023.

Mit tart a Magyar Református Lelkészegyesület küldetésének?

Szervezetünk az 1907-ben alapított, majd 1949-ben kényszer hatására megszűnt Országos Református Lelkészegyesület jogutódja, 1989-ben alakították újra Debrecenben. Az egyesület összefogja a Kárpát-medencében és a világban szolgáló magyar lelkipásztorokat, közös érdekek mentén igyekszik egyesíteni erőiket, az egyház javát és Isten dicsőségét szolgálni. Az egyesület szervezte például a kilencvenes években a világ magyar reformátusságának második találkozóját, ezzel a Kárpát-medencei reformátusságnak első egyesítője volt.

Mekkora a taglétszáma?

A rendszerváltozás után jött szabadságban sok lelkész lépett be az egyesületbe, de az évek múlásával folyamatosan csökkent a taglétszám. Generációváltás történt a lelkésztársadalomban, a régiek nyugdíjba mentek, meghaltak, az új generáció képviselői pedig más fórumokat tartanak fontosnak, sőt akadnak, akik sokallják a hatezer forintos éves tagsági díjat. Mindezek ellenére közel kétszáz lelkipásztor tagja jelenleg az egyesületnek.

dsc_8507_mod

Szőnyi Tamás esperes, a Magyar Református Lelkészegyesület elnöke

Idén is megtartják nyári találkozójukat. Csak egyesületi tagok jelentkezhetnek?

A lelkészegyesületi nyári konferencia az egyik minden évben megtartott rendezvényünk, amelyre természetesen a nem egyesületi tag lelkipásztorok jelentkezését is örömmel fogadjuk. Idén a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsának támogatásával rendezzük meg, ennek köszönhetően díjmentes.

Hagyományosan Sárospatakon gyűlnek össze?

Az újraalakulás óta tartott nyári találkozóink helyszínéül mindig református iskolavárosokat választottunk. Volt már rendezvényünk többek között Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Pécsett, Pápán, Horvátországban Eszéken, a Délvidéken Bácsfeketehegyen, Erdélyben Kolozsváron, a felvidéki Kassán és Deregnyőn, tavaly Sárospatakon.

A lelkipásztori hivatás évéhez kapcsolódnak az előadások. Mindig a Zsinat által meghatározott éves tematika köré szerveződik a találkozó?

Nem feltétlenül. Olyanokat választunk, amelyek a közérdeklődés középpontjában állnak a lelkipásztoroknál. Így volt már konferenciánk témája például a „pataki exodus”, a „párizsi vérnász” 450. évfordulóján emlékeztünk a hitvallók hazai leszármazottaira, eredettudatunk változásait és az alternatív történelemszemléletet is tárgyaltuk már. Foglalkoztunk a lelkészképzéssel is, ekkor minden lelkészképző intézetből jelen volt és beszámolt az intézmény vezetője.

A Magyar Református Lelkészegyesület július 31. és augusztus 3. között tartja nyári konferenciáját, amelyre Szőnyi Tamás elnöknél lehet jelentkezni július 15-ig az alábbi e-mail-címen: szonyitamas1957@gmail.com.

Milyen előadásokra és programokra számíthatnak a résztvevők?

A teljes konferencia áhítattal kezdődik, ahogyan minden reggel is. Majd elsőként Kis Klára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense tart előadást Fókusz és profil címmel, amelyet Enghy Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA) egyetemi tanárának Papi szolgálat az Ószövetségben című előadása követ. A konferencia harmadik napján Kustár György, a SRTA docensének Lelkipásztori szolgálat az Újszövetségben című előadása következik, majd Dienes Dénes egyháztörténész, az SRTA egyetemi tanára tartja meg Lelkipásztori tisztség az egyháztörténelemben című előadását. Délutánonként kirándulásokat szervezünk, a zárónapon pedig választmányi gyűlést tartunk.

Miért ajánlaná lelkésztársainak a részvételt?

Mondhatom, hogy nyári konferenciánk az egyike a legőszintébb lelkészfórumoknak, ahol a lelkipásztorok megoszthatják egymással jó és rossz tapasztalataikat, észrevételeiket, meglátásaikat. Nem mellesleg a találkozás lehetőségét és örömét kínálja, és egyfajta kikapcsolódást is.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!