Őszi randevú – Házaspároknak szervezett estet a veszprémi családpasztorációs iroda

Őszi randevú – Házaspároknak szervezett estet a veszprémi családpasztorációs iroda

A veszprémi érsekség Családpasztorációs Irodája Őszi randevú címmel programot szervezett a főegyházmegye területén élő házaspároknak november 17-én, vasárnap este a veszprémi Völgyikút Házban.

„Rossz voltam, s te azt mondtad jó vagyok.
Csúf, de te gyönyörűnek találtál.
Végig hallgattad mindig, amit mondtam.
Halandóból így lettem halhatatlan.”

Pilinszky János Átváltozás című versével hívta a veszprémi családpasztorációs iroda a házaspárokat a különleges programra, aminek a célja az volt, hogy a házastársaknak legyen lehetőségük kiszakadni a mindennapi mókuskerékből, egymás felé fordulni és találkozni, beszélgetni a hasonló értékrendű párokkal.

Fodor János családpasztorációs referens köszöntőjét egy zenés irodalmi műsor követte Introitus címmel, melyben John Dowland dalai és Pilinszy János versei csendültek fel Suda Magdolna ének-, Nagy Csaba lantművész és Kovács Előd versmondó tolmácsolásában.

A műsort követően Udvardy György veszprémi érsek szólt a megjelentekhez. Örömét fejezte ki, hogy miután megismerkedett az iroda munkatársaival, most a házaspárokkal is lehetősége van találkozni. Hiszen – ahogy az érsek fogalmazott – az Egyházban, Isten természetes közegében éppen a család az a hely, ahol a szentháromságos közösség jelenvalóvá tud válni, ahol az osztozás és elfogadás, a befogadás és az önátadás természetes gesztusa megvalósul, mind a házastársak között, mind pedig a gyerekek felé. Ez egyértelműnek tűnik, mégis éppen ezt a természetes kapcsolatot szükséges prófétai módon képviselni.

Hírdetés

Látjuk, hogy akár a fölkészültség hiánya, akár a komoly ideológiai megfontolások, a kultúra töredezettsége miatt nagyon sok ember számára semmit sem jelent az, hogy mi a „természet rendje”. A család pedig éppen ezt a természetből fakadó erőt képviseli: van elgondolása az emberről, a férfi–nő kapcsolatáról, a méltóságról és arról, hogy az isteni gesztus, amely Jézusban az Atya felé irányul, az az emberi közösségben is elemi erővel jelenik meg – mondta Udvardy György.

A főpásztor a házaspárok három prófétai feladatára mutatott rá: elsőként megőrizni az Istentől kapott természetes ajándékot, ami a férfi–nő kapcsolatában van. A második az élet elfogadása. A harmadik, hogy nem csak a vegytiszta, küzdelemtől, szenvedéstől mentes kapcsolatot gondoljuk jó kapcsolatnak. Tudjuk, hogy a szeretetben, az adásban és elfogadásban benne van a kereszt. Amikor nem látjuk az értelmét és nem tudjuk, mikor lesz vége, mégis ezzel együtt is hordozzuk, és hisszük, hogy ebből élet fakad. Amikor semmi más eszközünk nincs, mint a hűség a kereszthez, a hűség a döntéshez, melyet vállaltunk. Sok nehézségre nincs megoldás emberi logikával, csak a kereszt a megoldás, ami egy idő után éltető erővé lesz. Szükség van a példa erejére, melyben a házaspároknak prófétai feladatunk van, amelyet állhatatosan, tudatosan kell megélniük – zárta elmélkedését Udvardy György érsek.

A rendezvényen a Tátrai házaspár útjára indította az idei, immár 4. Rendhagyó Randevúk internetes házastársi kapcsolatépítő játékot, amelyben a házaspárok öt feladaton keresztül erősödhetnek az egymás iránti elköteleződésükben. A játékra a Rendhagyó Randevúk honlapján lehet regisztrálni. A feladatok elvégzésének határideje 2020. február 3.; a résztvevők között a szponzorok jóvoltából értékes ajándékokat sorsolnak ki.

Ez után a házigazdák, Gerstmár Feri és Bea kvízjátékra hívták a jelenlévő házaspárokat, akik egy-egy lapot kaptak, melyen négy kérdéskörben öt-öt kérdésre kellett válaszolniuk a társukkal kapcsolatosan Például: Ki volt a kedvenc tanára?; Mikor volt az első randevútok? A játék utáni szabad percekben lehetőség nyílt a válaszok összevetésére, illetve a többi házaspárral való baráti beszélgetésre is.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »