Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápa születésnapjára

Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápa születésnapjára

Ma van XVI. Benedek nyugalmazott pápa, született Joseph Aloisius Ratzinger (Bajorország, 1927. április 16.) születésnapja.

Ma van XVI. Benedek nyugalmazott pápa, született Joseph Aloisius Ratzinger (Bajorország, 1927. április 16.) születésnapja.

Joseph Ratzinger a németországi Marktl am Innben született, nagyszombat napján: „Ebből adódott, hogy a következő reggelen az éppen akkor megszentelt vízzel keresztelték meg, abban az időben ugyanis még délelőtt ünnepelték »húsvét éjszakáját«. Egész életemre meghatározó jelentőségű eseménynek tartom, hogy az újonnan szentelt víz első kereszteltje lehettem” – írta önéletírásában.

Hírdetés

A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává. Ő a nyolcadik német pápa. XVI. Benedek 2013. február 10-én kelt és másnap nyilvánosságra hozott nyilatkozatában idős kora miatti fogyatkozó erejével indokolva mondott le a pápaságról, így 2013. február 28-án, este 8 órakor Róma és Szent Péter püspöki széke megürült. XVI. Benedek a harmadik egyházfő, aki önként mondott le V. Celesztin és XII. Gergely után. Lemondása után hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus (nyugalmazott) pápa.

A feljegyzések szerint német precizitással élt pápaként is: a reggeli elfogyasztása után a világsajtót olvasta német, olasz, angol, francia és spanyol nyelven. Délután fél kettőkor ebédelt, az ebédeken két titkára volt jelen. (Benedek pápa kedveli a mediterrán ételeket. Alkoholt egyáltalán nem fogyaszt, bort soha nem iszik, ebédre rendszerint narancslevet fogyaszt.) Pápaként ebéd után titkárával negyedórás sétát tett az apostoli palota kertjében. Lefekvés előtt mindig próbált időt szakítani az olvasásra, és arra, hogy zongorázhasson.

Természetesen XVI. Benedek lemondásával kapcsolatban rengeteg – most nem részletezendő, ám felettébb figyelemreméltó – egyéb hírt kel lábra. A Szentszék a találgatásokat közleményben ítélte el, mely szerint a sajtó a „nem ellenőrzött, vagy nem ellenőrizhető, vagy egyenesen hamis hírekkel” súlyos kárt okoz intézményeknek és személyeknek. Tulajdonképpen nincs rá szokásjog, hogy kell jókívánsággal illetni egy nyugdíjas pápát, így mondjuk hagyományosan: Isten éltesse Őszentségét jó egészségben sokáig!

Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »