Őstermelői piac nyílt Szepsiben

Őstermelői piac nyílt Szepsiben

A napokban hivatalosan is megnyitottak egy határon átnyúló együttműködés keretében épült őstermelői piacot Szepsiben. Rövidesen Buzitán és három magyarországi településen is hasonló piactér nyílik.

A piacterek a határon átnyúló Szép Cserehát Foglalkoztatási Akcióterv részeként épülnek. Ezt még 2016-ban kezdte tervezni a Via Carpatia EGTC, amikor az Interreg V–A Szlovákia–Magyarország együttműködési program keretében pályázati lehetőség nyílt ezeknek a tevékenységeknek a támogatására. Az akcióterv legfőbb célja a munkanélküliség csökkentése, a Cserehát mikrorégió fejlesztése és a térség belső lehetőségeinek a kiaknázása.

Más határon átnyúló pályázatoktól eltérően nemcsak egy-egy partner van a szlovák és a magyar oldalon, hanem tizenöt, akik három éven belül 7 projektet valósítanak meg közel 4,5 millió euró értékben.

– Hátrányos helyzetben levő régióról van szó, az itt élőknek nagyon kevés lehetőségük van az érvényesülésre. Mégis van remény, ez pedig a mezőgazdasági termelés és a helyi termékek támogatásában rejlik. Az akcióterv fő célja, hogy munkahelyeket hozzunk létre az érintett területen. Jelenleg az egyes pályázatok megvalósítási időszakában vagyunk – mondja Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója.

Az említett hét projekt keretében nemcsak ún. soft projektelemek valósulnak meg, hanem infrastruktúra is épül. Ezek egyike volt a most átadott piactér Szepsiben.

A mintegy 40 árusítópultot magában foglaló piac építése 2019 márciusában kezdődött. Megnyitása a járványügyi intézkedések miatt csak most vált lehetővé, bár a magyarországi árusok még nem tudtak átjönni a határon.

– Reméljük, hogy az elkövetkező néhány hétben sikerül átadni a többi piacteret is, ugyanis ezen kívül még négy épül. Buzitán, illetve a határ túloldalán Encsen, Hidasnémetiben és Gagyvendégiben. Valójában már csak az engedélyekre várunk – fejti ki Orbán Máté Julianna.

A szepsi piactér átadásán Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke is részt vett, aki rámutatott, hogy a piac lehetőségeket nyújt az őstermelőknek és a gazdáknak. Új impulzust ad ennek az alacsony foglalkoztatottsággal rendelkező régiónak, új munkahelyek jönnek létre, végeredményben pedig növekszik az életszínvonal, fogalmazott a megyeelnök, hozzátéve, a fogyasztók asztalára olyan termékek kerülhetnek, amelyek a projektnek köszönhetően létrehozott üzemekben készülnek.

Hírdetés

Az akcióterv ugyanis öt feldolgozóüzem épülését is magában foglalja, így lesz például káposztasavanyító, gyümölcssajtoló vagy tökmagolaj-sajtoló. Ezeknek az év végéig kellene elkészülniük. Az infrastrukturális fejlesztés mellett az is fontos, hogy a cégeknek olyan alkalmazottaik legyenek, akik képesek helytállni a munkahelyükön. Ezért amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, iskolázásokat indítanak.

– Emellett indítunk egy erős brandiget ennek a területnek, létrehozunk egy helyi termékmárkát és egy adatbázist, amelyben a Cserehát, de azon kívül Kassa megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén tevékenykedő őstermelőket, kis- és középvállalkozókat szeretnénk felkarolni, adni nekik egy rendszert, amelyben értékesíteni tudják a termékeiket, és egymásra találhat a kereslet a kínálattal

– magyarázza Orbán Máté Julianna. Az adatbázissal együtt egy ütemterv is létrejön, amelyből meg lehet tudni, hogy az adott piacon mikor vannak árusok.

Szepsiben egyelőre a jelenlegi helyzetre való tekintettel időközönként van piac. Az a cél, hogy a hét bármely napján lehessen helyi termékeket vásárolni a Szép Cserehát területén fekvő piacokon, de még az elején tart a folyamat. Egyelőre azt szeretnék elérni, hogy legalább pénteken, szombaton és vasárnap működjenek állandó jelleggel. A Via Carpatia EGTC igazgatója reméli, sikerül úgy összeállítani az ütemtervet, hogy az mindenki számára megfelelő és tetsző legyen.

A buzitai piac megnyitásával arra várnak, hogy feloldják a járványügyi korlátozásokat, és szabadon lehessen átkelni az országhatáron.

Pillanatnyilag abban bíznak, hogy május vége, június eleje felé erre lehetőség nyílik, körülbelül erre az időszakra tervezik a piactér átadását, egy nagyobb piac megvalósítását.

Érdekes egyébként a piacterek névválasztása is. Encs és Szepsi testvértelepülések, régóta együttműködnek. A jó kapcsolat okán a partnerek úgy döntöttek, egyfajta szimbólumként a piactereket a másik településről fogják elnevezni. Szepsiben tehát Encsi piactér nyílott, Encsen pedig Szepsi gazdapiac. Ugyanez lesz érvényes Buzita és Hidasnémeti esetében is.

Orbán Máté Julianna elmondja, amint lehetséges lesz, a piactereken különböző programokat, agrofesztiválokat is szerveznek, amelyekre szeretettel várnak mindenkit a határ mindkét oldaláról. Ezeken a hosszú bezártság után végre találkozhatnak az emberek, és egyúttal friss helyi élelmiszert és minőségi helyi termékeket vásárolhatnak.

– Az akcióterv legfőbb célja, hogy munkahelyek jöjjenek létre, ezáltal nőhet az emberek életszínvonala és életminősége. Reméljük, hogy ez a projekt lehetőséget ad az itt élők számára, hogy ők is tudatosítsák, érdemes visszatérni a gyökerekhez, a mezőgazdasági termeléshez. Akár kicsiben is, csak a többletet értékesítve – fogalmaz a Via Carpatia EGTC igazgatója.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/18. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »