Összeült a Központi Válságstáb, szigorítások jöhetnek a koronavírus delta-variánsa miatt

Összeült a Központi Válságstáb, szigorítások jöhetnek a koronavírus delta-variánsa miatt

Csütörtök délután összeült a központi válságstáb, nem kizárt hogy szigorítások jöhetnek a határokon, vagy a újra bevezetik a karanténkötelezettséget a külföldről való visszatérés esetén. Az ok a Nagy-Britanniában, Portugáliában és Spanyolországban nagy számban megjelenő delta és lambda variáns (indiai és a kolumbiai mutáció). Vladimír Krčméry professzor,a válságstáb tagja a sajtónak jelezte, hogy Angliában úgy ütötte fel a fejét az új vírustörzs, hogy ott a legmagasabb az átoltottsági szint egész Európában. Azt is elmondta, hogy az olyan nagy tömegrendezvények, mint Budapesten zajló futballmérkőzések is kockázatot rejtenek magukban.

A válságstáb központi kérdése mégsem ez lesz, hanem annak kiküszöbölése, hogy a külföldről érkezők elblicceljék a járványintézkedéseket, például azzal, hogy egy vagy több köztes országon keresztül érkeznek haza, hogy ne kelljen bevallaniuk, ha kockázatos országban jártak. Krčméry és Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár egyaránt elismert, hogy a jelenlegi helyzet versenyfutás az idővel, mert nyilvánvaló, hogy csak idő kérdése, mikor érkezik meg hozzánk is az indiai mutáció.

Krčméry emlékeztetett, hogy Nagy-Britanniában tízezerre nőtt  a napi esetek száma (február óta nem volt ilyen magas a brit esetszám).

“Mindenáron meg kell állítanunk ezt a problémát, még hozzá azért, mert az oltóanyagok nem annyira érzékenyek az új törzsekkel szemben. A második adag oltás ugyan 90 százalékos hatékonyságú lehet, de akkor is van tíz százalék, akik megbetegedhetnek és belehalhatnak a fertőzésbe. Mindenképp el kell kerülnünk a tavalyi év hibáit, amelynek következményeit Bergamóban és Észak-Olaszországban is láthattuk”

fogalmazott. Hozzátette, hogy a kiutazást nem korlátozzák, a hazatérést azonban valószínűleg feltételekhez fogják kötni.

Elmondta, hogy Nagy-Britanniában az új esetek 80 százalékát már az új vírustörzsek okozzák, ráadásul, a britek új 10 ezer fertőzöttje között olyanok is vannak, akik már megkapták a második oltást is. (Itt érdemes megjegyezni, hogy az oltás ha a megfertőződéstől nem is, de a súlyos lefolyástól megvédheti a beoltott személyt).

Hírdetés

Arról is beszélt, hogy a futballmérkőzések is kockázatot rejtenek magukban, nem csak a stadionban zajló szurkolás miatt, hanem az előtte és utána zajló társadalmi érintkezés miatt.

Klus: minél többeket be kell oltani, mire ideér a delta variáns

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár elmondta, hogy a szomszédos országokkal kétoldalú tárgyalásokba kezdtek a helyzet kezelését illetően, például a repterekre érkező szlovák állampolgárok regisztrálásával. Másik megoldásként említette a mobilszolgáltatóktól gyűjtött adatok is, amely viszont a belügyminisztérium hatáskörébe tartozik.

Klus elmondta, hogy rendkívül gyorsan válhat egy zöld besorolású országból is magas kockázatú ország, például Portugália esetében.

“A delta-variáns nagyon súlyos probléma, tudják ezt a partnereink is, (…) nyilván nem mondok újat azzal, hogy a Magyarország-Portugália mérkőzés hordozhat magában kockázatot, tekintettel arra, hogy szlovákiai állampolgárok is nagy számban részt vettek rajta”

mondta. Kijelentette, hogy mire ideér a delta variáns, minél több embert be kell oltani, méghozzá mindkét adaggal, tekintve, hogy a delta variáns esetében az első oltás nem olyan hatékony, mint amilyen a brit mutáció esetében volt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »