Összetartó erő a kóruséneklés

Összetartó erő a kóruséneklés

Idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját a Jázmin Női Kar. A ragyolci Művelődési Központ és a Csemadok helyi alapszervezete mellett működő, 18 tagú női kar 1996 januárjában alakult ujjá, majd 2004-ben felvette a Jázmin Női Kar nevet.

A közös éneklésnek a régióban nagy hagyománya van, Csaba Miklós nyugalmazott pedagógus vezetésével korábban működött egy asszonykórus. A kilencvenes években ismét megfogalmazódott az igény egy női kar megalapítására. Molnár Zsuzsa kultúraszervező és Koronczi Eszter felkérésére toborozni kezdték az asszonyokat és 1996-ban, 19 taggal megalakult a Jázmin Női Kar.

 Eleinte csak népdalokat énekeltünk, népdalversenyeken, hagyományőrző fesztiválokon vettünk részt. 2002-ben először vittem el a kórust a galántai Kodály Napokra, ahol elnyertük a bronzkoszorús minősítést, ma már három ilyen díjunk van”

– idézte fel emlékeit Tóth Ágnes karnagy.

A népdalok mellett fokozatosan megjelentek az igényesebb kórusművek is, majd könnyűzenei feldolgozásokkal színesítették repertoárjukat. A női kar környékbeli és magyarországi hagyományőrző fesztiválok, népdalversenyek, valamint kórusversenyek, fesztiválok és kórustalálkozók rendszeres résztvevője, de felléptek már Erdélyben és Lengyelországban is. Valószínűleg a lelkesedés, a közösségi erő az, ami összetartja őket.

2000 óta vagyok a helyi művelődési központ vezetője, de a kóruséneklést 16 évesen kezdtem, majd egy kis kihagyás után a megújult Jázmin Női Karban folytattam. Nagyon szeretem a zenét, a jó társaságot, a fellépéseket, erre csak hab a tortán, hogy vezetővé választottak”

– mondja Márton Mária kóruselnök.

Hírdetés

Igen sok szervezői munka áll mögöttem, amiben sok segítséget kaptam a karnagytól, Tóth Ágikától és a csoporttól. Hálás köszönetem a falu kultúraszerető polgármesterének, aki megbízik a munkámban, de nagyon jó az együttműködés a Csemadok alapszervezettel is. Vallom, hogy összefogva, egymást támogatva egy község is lehet sikeres, dicsekedhet színvonalas rendezvényekkel. Remélem a tartalmas, nívós kulturális élet nem a múlté, hanem megújulva, alkalmazkodva az újabb kihívásokhoz a jövőben is tudunk kellemes, sokszínű kulturális rendezvényeket szervezni”

– mondta a kórusvezető.

Tavaly a járvány miatt nem tudták megünnepelni a 25. évfordulót, ezért idén június 18-án a helyi kultúrházban jó hangulatú kórustalálkozót tartottak.

A Jázmin Női Kar tagjai szabadidejüket és a családjuktól „ellopott” órákat áldozzák fel a kultúráért. Mottójuk Kodály Zoltán gondolata:

A zene múlhatatlan része az emberi műveltségnek – zene nélkül nincs teljes ember”.

A kórus neve egyet jelent a hagyományőrzéssel és a minőségi kórusénekléssel. Maradjon ez így még nagyon sokáig! 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/25. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »