Összesen 575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég vadászati szezonban

Összesen 575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég bálnavadászati szezonban az ország halászati szövetségének (Rafisklaget) friss jelentése szerint.

A halászati minisztérium szóvivője megerősítette a számot hétfőn, az idény utolsó napján, ami azt jelenti, hogy kissé még nőhet a mennyiség. Ez a legtöbb csukabálna, melyet 2016 óta egy szezonban elejtettek.

A korábbi évekhez hasonlóan a minisztérium 1278-ban maximálta a leölhető bálnák számát. Az elejtett állatok száma azonban általában messze az engedélyezett mennyiség alatt marad. Tavaly 503 csukabálnát ejtettek el a vadászidény alatt.

Norvégia azonban még így is a világ vezető bálnavadász országa, "jóval megelőzi Japánt és Izlandot" a német bálna- és delfinvédő szervezet (WDC) hétfői közlése szerint.

A bálnák kereskedelmi levadászása "teljesen menthetetlen" többek között a hatalmas tengeri emlősök óceáni ökoszisztémában játszott fontos szerepe miatt – mondta Astrid Fuchs, a WDC szakértője.

Hírdetés

A csukabálnák vadászata régi norvég hagyomány, ma már azonban kevés halász követi. Tavaly 13 halászhajó vett részt a bálnák elejtésében.

A bálnavadászidény áprilisi kezdete előtt a halászati minisztérium azzal érvelt, hogy a bálnavadászat Norvégia természeti erőforrásainak fenntartható kiaknázása.

Mivel az országban nagyon kicsi a bálnahús és -zsír iránti kereslet, az elejtett állatok nagy részét Japánba adják el, amely 2019-ben szintén újrakezdte a vadászatot.

A harmadik legnagyobb bálnavadász ország Izland.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »