Összeomlás: afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, figyelmeztetett az ENSZ szakértője

Összeomlás: afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, figyelmeztetett az ENSZ szakértője

Afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, ha nem sikerül visszarántani Afganisztánt az összeomlás széléről – figyelmeztetett David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója. Az MTI tudósításában azt írja, a tisztségviselő a befagyasztott alapok elérhetővé tételét követelte a humanitárius erőfeszítések támogatása érdekében.

Beasley rámutatott: a 39 milliós Afganisztán lakosságának mára több mint felét, 22,8 millió embert fenyeget az éhínség. Két hónappal korábban még 14 millió volt a számuk.

„Gyerekek fognak meghalni. Emberek fognak éhezni” – húzta alá Dubajban.

Beasley a finanszírozás hiányában és az afgán gazdaság összeomláshoz közeli állapotában látja a problémák gyökerét.

Afganisztánban a tálib lázadók augusztusban harc nélkül elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. Ezt követően a nemzetközi adományok elapadtak, és a megszokottnál jobban előtérbe került az afgán gazdaság segélyfüggősége. Emellett Afganisztán külföldi vagyonát is befagyasztották, miután a nemzetközi közösség egyelőre nem tudja eldönteni, hányadán áll az új tálib kormánnyal. Az élelmiszerhelyzet – amelyet tovább rontott az éghajlatváltozás – a tálib hatalomátvétel előtt is válságos volt.

Hírdetés

„Előrejelzéseink a vártnál gyorsabban valósulnak meg” – hangsúlyozta Beasley. „Kabul gyorsabban elesett, mint ahogy vártuk, és a gazdasági összeomlás még annál is gyorsabban történik” – tette hozzá.

A tél közeledtével az Élelmezési Világprogramnak havonta 220 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy etetni tudja a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő afgánokat. Sok afgán vagyontárgyainak eladására kényszerül, hogy élelmiszerhez juthasson, miután a tálibok nem tudnak fizetést adni az állami szférában dolgozóknak.

Most először a városi közösségek hasonló mértékű élelmiszerválsággal szembesülnek, mint a vidékiek.

A WFP saját tartalékához is hozzányúlt annak érdekében, hogy decemberig biztosítani tudja az élelmiszersegélyeket Afganisztánnak, miután több adományozó nem tett eleget vállalásának

– mondta Beasley. Előfordulhat, hogy más országoknak szánt segélyalapokból kell átcsoportosítani Afganisztán javára.

Segélyszervezetek arra buzdították az új kabuli kormány emberi jogi politikájával elégedetlen országokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a tálibokkal az összeomlás megakadályozása érdekében. Figyelmeztettek, hogy az összeomlás a 2015-öshöz hasonló migrációs válságot válthat ki. „Nem hiszem, hogy a világ vezetői tudatában vannak annak, mi vár rájuk” – mondta Beasley, felsorolva számos humanitárius válsághelyzetet a Közel-Keleten, Afrikában és Közép-Amerikában.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »