Ősszel már lehetne szavazni a kvótáról

Ősszel már lehetne szavazni a kvótáról

Jó hír a Fidesz és a kormány számára, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta a betelepítési kvóta elleni népszavazási kezdeményezést – hangsúlyozta Tuzson Bence kommunikációs államtitkár és Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

A politikusok szerint ugyanakkor szomorúságra ad okot, hogy a kötelező betelepítés pártján álló ellenzék már meg is támadta a népszavazási kezdeményezést a Kúria előtt.

– Akik máris megtámadták az uniós kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást, azok Brüsszellel együtt bevándorlókat akarnak betelepíteni a magyar emberek megkérdezése nélkül – reagált Halász János arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdés ellen máris érkezett felülvizsgálati kérelem. Tuzson Bence szerint a kabinet számára azért üdvözlendő és fontos az NVB döntése, mert így egy lépéssel közelebb kerültünk az uniós kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazáshoz. A jövő heti EU-csúcson a magyar miniszterelnök így már be tudja jelenteni, hogy Magyarországon elsőként Európában a társadalom, vagyis a magyar emberek döntenek arról, akarják-e vagy sem a bevándorlók kötelező betelepítését.

Európában elsőként mi dönthetünk a kötelező befogadásról

A Magyar Idők kérdésére Tuzson Bence elmondta, hogy a népszavazási kezdeményezés pozitív kúriai elbírálása esetén legkorábban szeptemberben-októberben lehet megtartani a kötelező betelepítési kvóta elleni referendumot.

A kommunikációs államtitkárt arról kérdezték, mi a kormány álláspontja a Nemzeti Választási Irodában kedden történtekről. Az államtitkár úgy fogalmazott: nem jó és a demokratikus intézményrendszernek sem tesz jót egy ilyen történés. Ezért úgy látja, el kell gondolkodni azon, hibás-e a jogszabály. Tuzson Bence szerint az a helyes, ha a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság minél hamarabb olyan jogszabály-előterjesztést tesz, amelyről aztán az Ország­gyűlés dönthet.

Ismert: múlt szerdán jelentette be a kormányfő, hogy népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. Az előterjesztés szerint az állampolgárok arról dönthetnek, akarják-e, hogy az EU a T. Ház hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok hazánkba történő kötelező betelepítését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »