Összekötik a határon az A3-as és M4-es autópályát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Petru Sorin Bușe közlekedési miniszter találkozóján megegyezés született arról, hogy 2018-tól újabb autópálya-összeköttetés jön létre Magyarország és Románia között, ezúttal az M4-es és az A3-as autópályák összekötésével.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelték: a két miniszter a Dubrovniki Fórum alkalmával folytatott kétoldalú megbeszélést. Mint írták, a megállapodás értelmében a határátkelőt a magyar fél építi, ennek technikai előkészületei meg is kezdődtek.

A magyarországi M4-es sztráda nagy része még csak tervezési szakaszban van. Az autópálya Budapestet köti majd össze az országhatárral, a Hajdú-Bihar megyei Kisteleki térségében. A romániai A3-as sztráda a határ menti Borsnál kezdődik, helyenként építés alatt álló észak-erdélyi szakasza pedig Brassóig vezet majd, végső „állomása” pedig Bukarest.

A két miniszter egyetértett továbbá abban, hogy „ésszerűtlen és megmagyarázhatatlan az a helyzet”, hogy jelenleg tíz határon átívelő utat nem használhatnak a határ mentén élők, ezért a magyar kormány javaslatot tett a román kormánynak arra, hogy Románia schengeni tagságának elnyeréséig egyszerűsített határellenőrzés mellett lehessen átkelni ezeken az utakon – áll a magyar tárca közleményében.

A Dubrovniki Fórum nemzetközi konferenciát először 2006-ban rendezték meg állam- és kormányfők részvételével. A házigazda Horvátország akkoriban kezdte meg csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, amelynek 2013 óta a tagja. Az idei konferencia mottója Európa megerősítése, különös tekintettel a kontinens északi és déli térségei közötti együttműködésre. A nemzetközi konferencián Magyarország, Szlovénia, Litvánia és Bulgária köztársasági elnöke is részt vett, Csehország, Szlovákia, Románia, Ausztria és Észtország miniszteri szinten képviseltette magát.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »