Összekaptak a németek és osztrákok a török EU-csatlakozáson

Törökország Európai Unióhoz való csatlakozását már régóta számos tagállam ellenzi, és a csatlakozási szándék Ankara részéről is alábbhagyott, mióta a török kormány leverte a 2016 júliusi puccskísérletet. Németország és Ausztria ma merőben eltérő álláspontot képvisel a török EU-csatlakozás kérdésében.

Michael Roth német államminiszter kedden azt mondta, az Európai Unió nem kellene leállítsa a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, annak ellenére sem, hogy a tárgyalási folyamatban nem történt érdemi előrelépés és komoly aggodalmak merülnek fel a török jogállamisággal kapcsolatban.

“A török vezetők kezében van a döntés, hogy akarnak-e tagjai lenni az európai értékközösségnek. Javasolnám, hogy ne zárjunk be minden ajtót előttük, mert ez rossz jelzéseket küldene mindazok számára Törökországban, akik továbbra is az európai értékeket vallják” – mondta Roth április 17-én az uniós tagállamok minisztereinek luxembourgi találkozója előtt.

Hírdetés

Ausztria részéről viszont az európai ügyekért felelős miniszter azt mondta, hogy alapjaiban ellenzi Törökország uniós csatlakozását. Gernot Blümel nyilatkozata szerint az osztrák kormány “nem gondolja úgy, hogy Törökország az Európai Unió részévé kell váljon.”

Blümel nyilatkozatából kiderült, hogy a török EU-csatlakozást elsősorban emberi jogi aggodalmak miatt ellenzi; a politikus felrótta Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy autokráciát épít és korlátoz bizonyos “emberi alapjogokat”.

Ausztria tiltakozása ellenére azonban vélhetően tovább folytatódnak a török csatlakozási tárgyalások a következő hónapokban, mert Törökország intézkedéseket hozott az Európába irányuló migrációs hullámok enyhítése érdekében, amit ütőkártyaként tud felhasználni a tárgyalások során.

hídfő.ru


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »