Összehúzott nadrágszíjjal

Nehéz helyzetbe került a kultúra, hiszen a koronavírus-járvány miatt tervezett események nagy részét törölni kellett, egy részüket pedig át kellett ütemezni. A járvány kitörését követő első hetekben ráadásul még úgy tűnt, az idén alig jut kevéske forrás a szellemi épülésünket szolgáló eseményekre.

Nem csoda, hiszen szinte mindenhová kevesebb pénz folyik be az idén, és ahol a legkönnyebben lehet spórolni, az éppen a kultúra területe. Válságkezelő tervek születtek és születnek, a helyzet képlékeny, és a gazdaság újraindításának tükrében még változhat a status quo. Szerencsére mostanra már látni a fényt az alagút végén. Ha nem is olyan mértékben, mint ezelőtt, de az idén is jut támogatás a nagyobb, költségigényesebb rendezvényekre, fontos intézményeink működése biztosított.

Másrészt úgy tűnik, eljött a kisebb, regionális vagy helyi rendezvények ideje, ami egyúttal erősítheti a közösségi összefogást. Ennek az éllovasa a Csemadok.

Önerőből, minimális befektetéssel is lehet kiállítást, könyvbemutatót, beszélgetős estet rendezni, és összehozni az embereket. Ha nem ér el bennünket a járvány második hulláma, ősszel nagyjából újraindulhat a kulturális élet, még ha nem is egészen úgy, ahogy eddig megszoktuk. Sok függ persze attól is, tudunk-e és mennyit áldozni a szellemi táplálékra.

Nagy Iván, a Dunaszerdahelyen működő megyei fenntartású Csallóközi Múzeum igazgatója bizakodik. Eddigi információi szerint megkapják az egész évi költségvetést, ám a fejlesztési terveket egyelőre félre kell tenni.

Egyelőre ott tartunk, hogy főleg ígéreteink vannak, s ezekből remélhetőleg pénz is lesz, foglalja össze a helyzetet Mézes Rudolf, a Csemadok nyugat-szlovákiai regionális alelnöke.

Hírdetés

A kórusokkal és a zsűritagokkal egyeztetniük kellett, hiszen a háromévente megrendezésre kerülő nívós kórustalálkozó időpontjait, a zsűri összetételét jó előre fixálják. Azt is figyelembe kellett venni, hogy a járvány miatt a kórusok eddig jóformán nem is gyakorolhattak, tehát felkészülési időre is szükségük van.

Mézes Rudolf elmondja, hogy a járvány kitörését követő hetekben helyzetfelmérést tartottak. Átszabták a terveket, hogy a lehető legtöbb regionális és országos rendezvény még az idén megtartható legyen, még ha nem is az eredeti időpontban. Ez komoly logisztikai munkát igényel, hiszen a Kodály-napoknál például 700-800 ember többnapos ellátásáról és elszállásolásáról kell gondoskodni, valamint arról is, hogy a kultúrház az esemény napjaira rendelkezésre álljon.

Jó hír, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap jóváhagyta a támogatásokat, és a szerződések 35-40 százaléka már megérkezett. Remélhetőleg a pénz is megjön a rendezvényekre. A Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázatok esetében akkor voltak sikeresebbek, ha eszközbeszerzésre, felújításra is kértek támogatást. Nagyszombat megyétől elsősorban a vírus ellen folytatott küzdelem megsegítését szolgáló pályázatok voltak sikeresek, például kézfertőtlenítő automatákra kaptak támogatást. Ezekre a nagyobb eseményeknél szükség is lesz.

Az alelnök szerint azonban a legfontosabb, hogy a Csemadok-tagok ne fásuljanak el, ne törjenek le a nehézségek miatt, hanem folytassák a kultúrmunkát. Bizakodásra ad okot, hogy Trianon 100. évfordulóján szűkebb pátriájában, a Mátyusföldön 24 alapszervezet tartott emlékünnepséget és 6 új emlékhelyet avattak.

Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke éppen a napokban kapott értesítést a Bethlen Gábor Alaptól, hogy a kedvezőtlen anyagi helyzet miatt az idén nem tudják támogatni a pozsonyi Városi Kulturális Napok színházi elődadásait, de amennyiben újabb anyagi forrásokhoz jutnak, átértékelik a helyzetet. Még szerencse, hogy az OTP Banktól sikerült szerezni támogatást. A Városi Kulturális Napok Pozsony egyik legnagyobb és egyben legköltségesebb magyar rendezvénye, az idén szeptember 27-től december 16-ig tart, és hetente lesznek események.

A fővárosi Csemadok már az őszi rendezvényekre fókuszál. Pozsonypüspökin az alapszervezet 70. születésnapjára készülnek, ahol 120-130 emberre számítanak. Eredetileg májusra tervezték, de a járvány miatt szeptember közepén lesz. Erre az alkalomra egy kis könyvecskét is kiadnak, amely az 50. évfordulóra készült folytatása lesz.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/28. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »