Összehangolt serkentő új autó vásárlására

Összehangolt serkentő új autó vásárlására

Az újautó-eladások serkentése érdekében összehangolta a kormány a köznyelvben roncsprogramként ismert, a gépkocsipark felújítását célzó kezdeményezést, illetve az Első autó programot.

programul_prima_masina_520x292_660x375_94278900_25865200_b

A szerdai ülésen elfogadott kormányhatározat értelmében a gépkocsipark felújítását célzó program haszonélvezője új autót vásárolhat magának az Első autó program keretében, a szükséges 5 százalékos önerőként használva fel a régi autója leadása után kapott támogatást. A törvénytervezetet nyilvános vitára bocsátották a pénzügyminisztérium honlapján.

Mint ismeretes, az új autó vásárlását serkentő kormányprogram keretében a kormány garanciát vállal az áfa nélkül 50 000 lej értékig terjedő személygépkocsik megvásárlásához. Ahhoz, hogy valaki a program haszonélvezője lehessen, legalább 18 évesnek kell lennie a kérés benyújtásának időpontjában, és a megvásárlásra kiszemelt gépkocsi értékének legalább 5 százalékával rendelkeznie kell.

Az is kitétel, hogy a gépkocsinak meg kell felelnie legalább az Euró 5-ös szabványnak. Az állami garancia az érték legtöbb 50 százalékát teheti ki, a program haszonélvezője pedig vállalja, hogy CASCO típusú biztosítást köt az Első autó program keretében vásárolt személygépkocsira.

Kisebb pénzkeret

A szerdai kormányhatározattal ugyanakkor a Cioloș-kabinet arról is rendelkezett, hogy az Első autó program keretében nyújtott állami garanciákra 100 millió lejt különít el a 2016-os évre a 2015-ben fel nem használt összegekből. Tavaly 350 millió lejt szántak a programra, az év végéig pedig 193 garanciát nyújtottak.

A korábbi bejelentések értelmében egyébként a plafonérték meghatározásakor szem előtt tartották a program alakulását, illetve azt, hogy tavaly milyen kevesen éltek a lehetőséggel. „Mivel a finanszírozást vállaló partnereknek több időre volt szükségük a belső szabályok kidolgozására és elfogadására, és mivel rövid idő állt a rendelkezésre a program népszerűsítésére a potenciális haszonélvezők körében, nagyon kis mértékben használták fel a 2015-ben rendelkezésre álló értéket” – tájékoztatott korábban a pénzügyi tárca.

Kevesebb jut a roncsautókra is

A március eleji bejelentések értelmében ugyanakkor kevesebb pénzt fordít idén a kormány a roncsautóprogramra: a gépkocsipark megújítását célzó projektre 2016-ban 135 millió lejt különítenek el, ez 32,5 százalékkal kisebb a tavalyi 200 millió lejnél – derült ki a környezetvédelmi alap (AFM) idei költségvetésére vonatkozó kormányhatározat-tervezetéből. 

A dokumentum szerint az alap idei bevételei elérik majd a 840,6 millió lejt, ez egy százalékkal haladja meg a tavalyi értéket, az összegből pedig 831,26 millió lej származik a környezetvédelmi bélyegilletékből és más adókból, míg 5,2 millió lej bankbetétekből származó kamat. A becslések szerint ugyanakkor az AFM-nek 834 millió lejes kiadással kell számolnia: 22,88 millió lejt költenek az alkalmazottakra, 11,25 millió lejt a szolgáltatásokra, 790 millió lejt pedig a környezetvédelmi projektekre.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »