Összehangolt légicsapás Szíriában – íme a részletek

A világ nagy része helyénvaló válasznak minősítette a szövetségesek akcióját, Putyin orosz elnök azonban elítélte azt és az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Célzott légicsapásokat hajtott végre Szíriában magyar idő szerint szombat hajnalban az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia.  Donald Trump közölte, az akció válasz az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra.

Az amerikai elnök beszédében kiemelte, a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától.  Trump élesen bíráló szavakat fogalmazott meg Oroszország és Irán – az Aszad-rendszer két támogatója – felé is. „Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni” – fogalmazott Trump. Hozzátette: Oroszországnak el kell döntenie, hogy ezen a sötét úton halad-e tovább, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez.

A szövetségesek bejelentése szerint elsősorban katonai célpontokat támadtak. Az orosz védelmi  minisztérium közleménye azonban úgy fogalmaz, hogy a támadások során a Szíriai Arab Köztársaság katonai és polgári objektumai ellen lőttek ki több mint 100 szárnyas rakétát és levegő-föld osztályú rakétát.  A minisztérium szerint a szíriai légvédelem a céljuk felé haladó rakéták jelentős részét megsemmisítette.

Képtalálat a következőre: „szíria légicsapás”

A világ jelentős része jogosnak minősítette a légicsapásokat. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, helyeslését fejezte ki, mondván, e támadások révén Damaszkusz kevésbé lesz képes további vegyi támadásokat elkövetni az ország népe ellen. A török diplomácia „helyénvaló válasznak” nevezte  az akciót. Közleményük szerint a „kegyetlen” dúmai vegyi támadás felelőseinek „meg kell fizetniük” tettükért. A támadástIzrael is jogosnak nevezte,  de kifejezték támogatásukat az Európai Unió vezető politikusai, valamint több európai ország diplomáciája is.

Irán, Kína és Oroszország ugyanakkor a leghatározottabban elítélte az akciót. Peking a nemzetközi jog alapvető normáinak megszegésének nevezte azt, Teherán szerint pedig a három ország hiteles bizonyítékok híján cselekedett.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor azt emelte ki, hogy a támadás az ellen a Szíria ellen irányult, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban. Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat és jelezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombati moszkvai tanácskozáson elfogadhatatlannak és jogellenesnek nevezte az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a Szíriával szembeni katonai fellépését.

Törökország helyesnek tartja a nyugati országok éjjeli légicsapásait Szíriában, amelyeket a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerőinek állítólagos dúmai vegyifegyver-támadására válaszul hajtottak végre – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egy isztambuli rendezvényén.

Törökország helyesnek tartja a nyugati országok éjjeli légicsapásait Szíriában, amelyeket a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerőinek állítólagos dúmai vegyifegyver-támadására válaszul hajtottak végre – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egy isztambuli rendezvényén.

A szíriai vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokban –közölte szombati sajtótájékoztatóján az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon).


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »