Összehangolt kibertámadás svéd online portálok ellen

Több órán keresztül összehangolt kibertámadás bénította meg Svédország legolvasottabb újságjainak online kiadását előző este – jelentette be vasárnap a svéd rendőrség.

Jeanette Gustafsdotter, a svéd sajtókiadók szövetségének elnöke szerint „rendkívül veszélyes és komoly” támadásról van szó.

A svéd hatóságok nyomozást indítottak egyelőre ismeretlen elkövető ellen és a titkosszolgálatokat is mozgósították az ügyben. A támadások miatt helyi idő szerint szombat este nyolctól tizenegyig részben vagy teljesen elérhetetlen volt a Dagens Nyheter című napilap, a Svenska Dagbladet című stockholmi újság, az Expressen című svéd bulvárlap, az Aftonbladet című napilap, a Dagens Industri című üzleti újság, a Sydsvenskan című malmői újság és a Helsingborgs Dagblad című napilap.

A helyi médiában idézett szakértők szerint az internetes oldalak úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) áldozatai lettek. A DDoS (Distributed Denial of Service – megosztott szolgáltatás-megtagadással járó) támadás lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről olyan nagy tömegű parancsot küldenek a rendszerbe, amelyet az nem tud feldolgozni.

Nem sokkal az első támadást megelőzően egy Twitter-oldalon a következő üzenet jelent meg: „a következő napokban a hamis propagandát terjesztő svéd kormányt és médiát támadás éri”. Egy órával később újabb üzenet érkezett a Twitterre: „Tessék, ez történik, amikor hamis propagandát terjesztetek. Az Aftonbladet.se offline”.

A hatóságok közlése szerint a svéd kormányoldalakat nem érintette a támadás.

Anders Ygeman, a skandináv ország belügyminisztere azt mondta, nyugtalanítja a szólásszabadságra mért csapás, ugyanakkor óva intett az elhamarkodott következtetések levonásától. Anders Ahlqvist rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, a hackerek által használt számos IP-cím orosz volt, ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy oroszok hajtották végre a támadásokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »