Összegyűlt az elegendő aláírás az ellenzék népszavazási kezdeményezéséhez

Összegyűlt az elegendő aláírás az ellenzék népszavazási kezdeményezéséhez

Az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki pártok két kérdésről kérnék ki a szavazók véleményét.

Kérdésenként összesen 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki pártok a népszavazási kezdeményezésükhöz – jelentette be Facebook-videójában Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A szükséges határ 200 ezer aláírás volt.

A Karácsony Gergely főpolgármester által tavaly júliusban beadott öt népszavazási kérdésből kettőt hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Az első ügyben a jelenleg 90 napos határidőt hosszabbíttatnák meg, a másodikban pedig a tervezett Diákvároshoz szánt egyetem építését akadályoznák meg (a kormány az egyetemépítésről szóló döntést a választások utánra halasztotta).

Az ellenzéki pártok december 14-én vették át az aláírásgyűjtő-íveket, és 120 nap állt a rendelkezésükre. Mint most Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a videóban tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, kérdésenként 235-235 ezer, összesen tehát 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Ezeket pénteken adják le – Márki-Zay Péter nélkül, mert ő koronavírusos és karanténban van, ezért Karácsony Gergely lesz jelen. A főpolgármester szerint az, hogy az év végén és év elején, ilyen időjárási körülmények között ezt a 200 ezres szintet megugrották, az ellenzék erejét mutatja. Márki-Zay Péter elmondta, hogy az összefogás pártjain kívül még a Kétfarkú Kutya Párt is beszállt az aláírásgyűjtésbe.

Hírdetés

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Azt egyelőre nem tudni, hogy e két kérdésről is lehet-e április 3-án, vagyis az országgyűlési választás napján szavazni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »