Összegyűjtik a háromszéki értékeket

Összegyűjtik a háromszéki értékeket

Háromszék kiemelkedő értékeinek dokumentálása és széles körű ismertetése a célja a héten megalapított Kovászna Megyei Értéktár Bizottságnak, amely a megyei önkormányzat és a Kovászna Megyei Művelődési Központ kezdeményezésére jött létre.

kovmuv2Imreh-Marton István, a művelődési központ igazgatója rámutatott: a bizottság egyrészt összegyűjti a megyei értékeket, segíti azok feltárását, megőrzését, fenntartását, fejlesztését, megismertetését és védelmét, ugyanakkor jóváhagyja a megye településein létrejövő helyi értéktárbizottságok alakulását. A szervezet emellett meghatározza az értéktárba való bekerülés kritériumait.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke kifejtette: Háromszék tárgyi és szellemi örökségét is átfogó rendszerbe foglalják, a munkát pedig szakemberek végzik, akik az érintett települések képviselőivel is egyeztetnek.

A tanácselnök szerint egyformán fontos ezen értékek megismertetése a helyi közösségekkel és népszerűsítésük a nagyvilágban. A bizottságban különböző szakterületek képviselői vesznek részt: az agrár- és élelmiszer-gazdaság, az egészség és életmód, az épített környezet, az ipari és a műszaki megoldások, az innováció, a kulturális örökség, a sport, a természeti környezet, a turizmus és a vendéglátás területén jártas szakemberek, akik véleményező, döntés-előkészítő jogkörrel rendelkező ágazati szakbizottságokat hozhatnak létre. A tervek szerint magyar, román és angol nyelvű digitális, valamint nyomtatott felületeken teszik közzé a Kovászna megyei értékek gyűjteményét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »