Összefoglaló a keddi éremesőről

Összefoglaló a keddi éremesőről

Egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel gazdagodott a magyar küldöttség a riói olimpia keddi versenynapján. Hosszú Katinka 200 méter vegyesen győzött, így már háromszoros bajnok, a párbajtőröző Imre Géza közel karnyújtásnyira volt az aranytól, de végül veszített a döntőben, Kenderesi Tamás pedig harmadik lett 200 méter pillangón. Örömre viszont bőven van okunk, négy versenynapot követően Magyarország a harmadik helyen áll az éremtáblázaton két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Kína mögött.

Sűrű volt a magyarok riói programja kedden, kezdjük az esti úszó döntőkkel, ahol két számban is aranyeséllyel szálltak medencébe olimpikonjaink. Hosszú Katinka hozta a a papírformát, és esélyeshez méltóan olimpiai csúccsal diadalmaskodott 200 méter vegyesen. Ez a harmadik aranya az olimpián, 400 méter vegyes és 100 méter hát után.

A férfiaknál 200 méter pillangón sajnos nem jött össze a bravúr, Cseh László, a szám világbajnoka az utolsó 50 méteren elfáradt, és végül csak hetedikként ért a célba. Kenderesi Tamás viszont jó hajrával jött fel az élmezőnyre, bronzérem lett a jutalma. Az egyéni csúcsot úszó 19 éves tehetség nagyon örült az éremszerzésnek élete első olimpiáján. „Az utolsó öt méteren a szívem vitt be. Elfáradtam, rám férne pár sajtburesz” – értékelt Kenderesi őszintén.

Ebben a számban az amerikai Michael Phelps győzött, a szám korábbi kétszeres bajnokát ma nem lehetett legyőzni. Kicsivel később a férfi 4×200-as gyorsváltó befejező tagjaként is aranyat nyert, így minden idők legeredményesebb olimpikonja már 21-szeres olimpiai bajnok!

A női 200 méter pillangón Szilágyi Liliána nem jutott döntőbe, összesítésben tizedik lett, de ami nagyobb csalódást jelentett, hogy Gyurta Dániel címvédőként csak 17. lett 200 méter mellen, így még elődöntőbe sem jutott. Horváth Dávid 30. helyen végzett ugyanebben a számban.

„Meg kellene kérdezni Kovácshegyi Ferencet és Wirth Balázst, hogyan képzelték ezt és ki a felelős ezért” – nyilatkozta Gyurta edzője, Széles Sándor a Kossuth Rádiónak. Hangsúlyozta: ő változatlanul elkészítette az edzésterveket, de az utolsó évben az UTE sportolója más felkészülési program szerint tréningezett. Gyurta szerint ez most nem az az év, de tovább kell menni az úton, és erőt kell meríteni Cseh Lászlóból és Hosszú Katinkából.

A férfi 4×200 m gyorsváltó 16., férfi 100 méter gyorson Bohus Richárd 24., Kozma Dominik 26. helyen zárt.

A nap legnagyobb drámája egyértelműen Imre Gézáé volt. A 41 éves párbajtőröző egész nap remekül vívott és a dél-koreai Park Szang Joung elleni döntőben 14-10-re is vezetett, azaz egyetlen tus választotta el a diadaltól, ám végül az ázsiai vívó 15-14-re győzött, Imre pedig ezüstérmes lett. Boczkó Gábor – akit Imre búcsúztatott a nyolcaddöntőben – 13., Rédli András pedig 28. lett.

Imre Gézának csapatban már van egy olimpiai ezüstje, Európa-bajnokságról és világbajnokságról pedig több arannyal is büszkélkedhet, de a hőn áhított olimpiai győzelem nem jött össze. A drámai vereség után érthetően csalódottan nyilatkozott.

A vitorlázó Érdi Mária a Laser hajóosztályban futamgyőzelmet aratott, így négy kör után a 9., továbbjutó helyen áll. Hat futamot követően a szörfös Cholnoky Sára 22., Gádorfalvi Áron 27., férfi Laserben Vadnai Benjámin négy futam után 22., Finndingiben Berecz Zsombor két futam után 17. helyről várja a folytatást.

A női sportpisztolyos Csonka Zsófia 10., Tobai-Sike Renáta pedig 16. lett.

Az evezőspályán férfi egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz az alsóági középfutamba, míg a férfi kormányos nélküli kettesben a Simon Béla, Juhász Adrián duó a B döntőbe jutott. A cselgáncsozó Csoknyai László helyezetlenül zárt 81 kilogrammban, mivel első meccsén kikapott a világbajnok japán Nagasze Takanoritól.

Az Európa-bajnok női vízilabda-válogatottunk a Kína elleni 13-11-es sikerrel kezdte meg riói szereplését, csütörtökön a spanyol válogatott lesz Bíró Attila csapatának ellenfele.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »