Összefoglaló a Hunnia-ügy 2019. május végi tárgyalási napjairól

Lezárult a májusi szakasza a Hunnia ügy új elsőfokú tárgyalássorozatának, amely majd szeptemberben folytatódik hasonló intenzitással (egy hónapon keresztül heti 2 tárgyalás).

Az utolsó három tárgyalási napon már csak különböző nyomozati anyagok felolvasása történt, melyek így a bizonyítás részét képezik az ügyben. Ilyenek voltak a házkutatási jegyzőkönyvek, egyes szakértői vélemények. A felek ezekkel kapcsolatban tettek kisebb-nagyobb észrevételeket, indítványokat.

Az új Büntetőeljárási törvény szerint nem köteles a bíróság 8 napon belül megküldeni a jegyzőkönyveket, viszont erről tájékoztatnia kell a vádlottakat. Ignácz György bíró ennek eleget is tett az utolsó tárgyalási napon, a jegyzőkönyvek elkészültét egy hónapos határidővel ígérte. Ez azért említésre méltó, mert a Kenéz Andrea elnökletével lezajló előző elsőfokú eljárásban a védelem egyik komoly sérelme volt, hogy a jegyzőkönyvek tetemes késéssel készültek el, adott esetben akár egy-két éves csúszásokkal, ráadásul abban az időben a Be. még 8 napos határidőt írt elő.

Hírdetés

Az új elsőfokú eljárásra eddig alapvetően jellemző a bíróság részéről a védelemmel együttműködő, az eljárás minél gördülékenyebb levezénylését célzó magatartás, valamint a törvényi előírások figyelembevétele.
Üdítő fejlemény, hogy a bíró tájékoztatja a vádlottakat arról, hogy mire számíthatnak a továbbiakban, hogyan tervezi az eljárás során a tárgyalási szakaszokat és azokon belül mely tanúkat tervezi beidézni, mely vádpontokkal tervez foglalkozni. Ez a védelem és a terheltek számára azt jelenti, hogy időben fel tudnak készülni és az immár 10 éve húzódó tárgyalássorozatban tervezhetőbb a magánéletük is, hisz hiába teszi lehetővé az új Be. a vádlottak tárgyalásról való távolmaradását, bizonyos témáknál fontos lehet az aktív jelenlétük, amit nem egyszerű egy munkahelyi időbeosztással összehangolni.

Az előző elsőfokú eljárásban a bíróság kifejezetten ódzkodott a védelem részéről indítványozott rendőrök tanúkénti meghallgatásától. Legtöbb esetben magát az indítványt is elutasította, egy esetben idézte be a rendőrtanút, de kifogások nélkül elfogadta annak titoktartásra vonatkozó hivatkozását a tanúvallomás megtagadására.
Kíváncsian várjuk, hogy ez esetben mi fog történni az új eljárásban.

A továbbiakra nézve, amit tudni lehet:
Szeptember 4-én Toroczkai László és Csintalan Sándor meghallgatását tervezi a bíróság.
Szeptember 10-én lesz a “titkolózó rendőr”, 18-tól pedig napokon át Benkő György kihallgatása várható.


Forrás:budahazy.org
Tovább a cikkre »