Összefogást sürgetnek a tejtermelők

Összefogást sürgetnek a tejtermelők

Túlterhelt az európai uniós tejpiac, és megszűnt a gazdák és fogyasztók közti bizalmi viszony, ezért is szükség van a gazdák összefogására – hangzott el többek között a hétvégén Székelyudvarhelyen megtar­tott nemzetközi tejhigiéniai, tejminő­ségügyi és tejvizsgálati konferencián.

tejtermelo konferencia-MCS-14_b

Az Udvarhelyszéki Mezőgazdá­szok Egyesülete, a Gyulafehérvári Caritas és az udvarhelyi önkormányzat által szervezett rendezvényen Tánczos Barna szenátor arra mutatott rá, hogy megszakadni látszik a gazdák és a fogyasztók közti kapcsolat.

„Ezt a rendszert működtetni kell, hiszen egy ekkora piacon, egy ilyen hosszú értékesítési láncban nem lehet másképp cselekedni. A tejhigiénia azért ilyen fontos kérdés ma, mert a termelő már nem tud felelősséget vállalni a megtermelt tejért, hiszen megszakadt a kapcsolata a fogyasztóval” – fogalmazott a szenátor.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kifejtette, az európai uni­ós tejkvótarendszer megszűnése idézte elő az ágazati válságot, ami nemcsak az itteni, hanem a nyugat-európai tejtermelő gazdákat is súlyosan érintette. „Noha a tömegtermelés szempontjából nem tudjuk felvenni a versenyt a professzionálisan szervezett országokkal, a minőség szempontjából lényegesen jobbak vagyunk náluk” – tette hozzá Jakab.

Mint mondta, a magyar kormány igyekszik támogatni a magyarországi gazdákat, hogy át tudják vészelni a mostani időszakot. Szerinte erre kell koncentrálniuk más államoknak is. Deák Ferenc, a magyar Földművelésügyi Minisztérium képviselője kijelentette, a magyar állatorvosi kar és az agrármérnöki szakma „szellemben mindig egy és oszthatatlan volt a Kárpát-medencében”.

tejtermelo konferencia-MCS-7_b

„Ismerjük a talajt, az éghajlatot, az ökoszféra adottságait, az egyes mezőgazdasági ágazatok termelési hagyományait. Fontos és nagy versenyelőnyt jelenthet ez a 21. században, hiszen az elmúlt évtizedek gazdasági globalizációjának következményeként az élelmiszerlánc határokon átnyúló, rendkívül összetett infrastruktúrává vált” – magyarázta. Hangsúlyozta, az élelmiszerlánc-biztonság számos szakember együttműködését igényli, ahol az illetékes hatóság egyebek mellett a gazdára és a fogyasztókra is figyel.

Bunta Levente polgármester gondolatait Benedek Árpád Csaba alpolgármester tolmácsolta. Az elöljáró meggyőződését fejezte ki, hogy nem sok esélye van a vidékfejlesztésnek, amennyiben nem fognak össze a székelyföldi szakemberek, a mostani konferencián pedig kapcsolatteremtésre, illetve a meglévő kapcsolatok megerősítésére is lehetőség nyílik.

„Átalakul a hagyományos székely gazdálkodás, tehát nem fog létezni abban a formában, ahogy azt nagyszüleink művelték. El kell tudni igazodni abban, hogy az újításokból mit érdemes átvenni, mi válik be az itteni feltételek mellett. Ilyen körülmények között a szakmának nyomatékosítania kell, hogy a minőség a legfontosabb mind a termelő, mind a feldolgozó, mind pedig a vásárló szempontjából” – idézte a városvezetőt Benedek.

Ferenczy Ferenc nyugalmazott állatorvos, a konferencia egyik szervezője is a tejkvótarendszer megszűnésével járó problémákra hívta fel a résztvevők figyelmét. „A kutatások, a tudományos ismeretek, a szakmai tapasztalatok, a jövőbeni gondolkodásmód átadásával próbál a konferencia betekintést, eligazítást nyújtani a résztvevőknek” – fogalmazott Ferenczy.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »