Összefogásra buzdította az evangélikusokat a pápa

Ferenc pápa arra buzdította az evangélikusokat csütörtökön, hogy tegyék félre ellentéteiket és fogjanak össze a katolikusokkal a szegények, a betegek és a menekültek megsegítésében.

A katolikus egyházfő mintegy ezer evangélikust köszöntött Vatikánvárosban, akik egy felekezetközi zarándoklat alkalmából látogattak a katolikus világ központjába.

Az evangélikusok Németországból érkeztek, ahol a keresztény vallás reformációja kezdődött majdnem 500 éve azzal, hogy Wittenbergben Luther Márton kiszögezte a vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát.

A reformációt kirobbantó 95 tételt 1517. október 31-én tette közzé Luther Márton, a közelgő félévezredes évforduló megemlékezéssorozatát Svédországban kezdi meg a katolikus egyházfő. Ferenc pápa október 31-én és november 1-én tartózkodik az észak-európai országban, ahol egy felekezetközi szertartáson is részt vesz az evangélikus egyházakat tömörítő Lutheránus Világszövetséggel.

Elődjeihez hasonlóan, Ferenc pápa is többször is sürgette a különböző keresztény egyházakat, hogy gyógyírt találjanak a keresztény vallás megosztottságára.

A Vatikánba látogató evangélikusoknak kifejtette: míg a teológusok a doktrínákkal kapcsolatos párbeszéden dolgoznak, addig a hívőknek keresniük kell a lehetőséget más egyházbeliekkel, hogy találkozzanak, megismerjék egymást, együtt imádkozzanak és segítséget nyújtsanak egymásnak és a rászorulóknak. Hozzátette, a rászorulóknak való segítséggel az egység érzetét tapasztalhatják meg, hiszen Isten kegyelme összehozza őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »