Összefogás Palabekben – A szalézi misszionáriusok új projektet indítottak Ugandában

Összefogás Palabekben – A szalézi misszionáriusok új projektet indítottak Ugandában

Munkahelyteremtés, női emancipáció, jövedelemtermelés, Covid-19 elleni hatékony fellépés, környezetvédelem – komplex segítségnyújtó projektet dolgoztak ki az ugandai Palabek menekülttáborában dolgozó szalézi misszionáriusok a menekültek megsegítésére.

A szaléziak mindent megtesznek a Palabekben létesített menekülttáborban élők jólétéért, ezért a különböző szakmákban való képzés mellett az oktatás, a társadalmi jólét, az evangelizáció, a fejlesztés révén küzdenek azért, hogy jobb életet nyújthassanak az ott élőknek. Egy nemrég indult projekt részeként a szerzetesek mesterembereket hívtak a táborba, akik a menekülteknek megtanítják, hogyan készítsék el sárból és törekből saját energiahatékony tűzhelyeiket. A táborban minden család rendelkezik egy kis, 30×30 méteres telekkel, amely önmagában ugyan alig képes kielégíteni minden családi igényt, azonban az összes terményt beleszámítva az egy-egy területen termelők akár 6 tonna terményt is összegyűjthetnek. A terményt közvetlenül a piacon értékesítik, közvetítők nélkül, és végül minden menekült a maga hozzájárulása alapján kap részt a befolyt összegből.

A Don Bosco Jugendhilfe Weltweit svájci szalézi civil szervezet jóvoltából a „boldogság konténerei”-nek elnevezett tárolók is megérkeztek a menekülttáborba, hogy az ott élők elraktározhassák a termést, amit a megművelt földekről betakarítanak. Így módjuk van gyűjteni, spórolni, hogy ruhákat, higiéniai cikkeket, ételt, gyógyszereket vásárolhassanak, sőt akár oktatást biztosítsanak gyermekeik számára.

A járvány első hónapjaiban a menekülttáborban élők a maszkok készítésébe is bekapcsolódtak. Az első hullámban több mint 24 000 maszkot gyártottak, amivel a szalézi misszionáriusok az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) elismerését is kivívták.

A hatóságok a misszionáriusokkal együttműködve most új javaslatokat tanulmányoznak, hogyan ösztönözhetnék és segíthetnék tovább a menekültek jövedelemtermelő tevékenységét.

Hírdetés

A projekt másik elemeként az afrikai Nagy-tavak szalézi altartománya számára a madridi szalézi missziós iroda, a Misiones Salesianas biztosított anyagi forrást egy busz vásárlásához. A járművet a különböző kezdeményezések és a településtől távol eső szabadidős tevékenységek könnyebb eléréséhez kapták a palabeki Don Bosco Szakképzési Központ fiatal diákjai.

Az ugandai kormány ugyan elméletileg biztosítja a diákok számára a távoktatási rendszert, ám a terület áramellátása jelenleg még nem megoldott, számítógépre pedig esélyük sincs a helyi diákoknak. Amióta a járvány miatt bezártak az iskolák, néhány menekült fiatal – felszerelkezve a tananyaggal és az iskolai segédeszközökkel – kerékpáron megy el a tábor legtávolabbi sarkaiba, illetve kísérik a gyerekeket és fiatalokat, hogy ne kerüljenek ki az iskolai oktatás ritmusából.

A palabeki menekülttáborban 16 keresztény közösséget hoztak létre a szaléziak. Négy óvodát és egy szakképző iskolát létesítettek, amelyben ma már több mint 500 menekültet képeztek, hogy jó gazda, fodrász, szabó, kőműves vagy szerelő váljon belőlük.

Forrás és fotó: ANS-Palabek/Szaléziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »