Összeférhetetlennek nyilvánították Nagy-Debreczeni Hajnalt, a TVR igazgatótanácsának RMDSZ által delegált tagját

Összeférhetetlennek nyilvánították Nagy-Debreczeni Hajnalt, a TVR igazgatótanácsának RMDSZ által delegált tagját

Összeférhetetlenséget állapított meg Nagy-Debreczeni Hajnal, a Román Közszolgálati Televízió (TVR) igazgatótanácsának RMDSZ által delegált tagja esetében az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI).
A hivatalos tisztséget betöltő közszereplők vagyonosodását vizsgáló hatóság kedden tette közzé honlapján a határozatot, amelyből kiderül, hogy összeférhetetlennek találták a Román Rádiótársaság vezetőtanácsának két egykori tagját is. Nagy-Debreczeni Hajnal esetében az ANI megállapította, hogy 2016. március 22-e és 2017. szeptember 27-e között, továbbá 2018. március 28-a és szeptember 25-e között egy időben volt a közszolgálati televízió igazgatótanácsának tagja, valamint két kereskedelmi társaság ügyvezetője.

A feddhetetlenségi ügynökség szerint ezáltal áthágta a 2003/161-es számú, a közméltósági, köztisztviselői tisztség gyakorlása során átláthatóságot biztosító összeférhetetlenségi jogszabály előírásait.

A törvény szerint az összeférhetetlenségi szabályok megszegése fegyelmi vétségnek minősül, az összeférhetetlennek nyilvánított személyeket pedig három évre eltiltják valamennyi köztisztség viselésétől.

Hírdetés

A TVR honlapján fellelhető legfrissebb, tavaly júniusi dátummal ellátott érdekeltségi nyilatkozat alapján Nagy-Debreczeni Hajnal a Samubor Kft. résztulajdonosa, valamint az RMDSZ Progress Alapítványának az elnöke. Nagy-Debreczeni Hajnalt kedden délután reagáltatni próbáltuk az ANI határozatára, ám telefonhívásunkra nem válaszolt.

A TVR igazgatótanácsának magyar tagja korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sajtótanácsosaként dolgozott. 2015-ben kiderült róla, hogy évente közel 44 ezer lejes fizetést kap a Kolozsvári Rádiótól, noha a szerkesztőségben senki nem látta dolgozni. Nagy-Debreczeni akkor azt mondta, nincs összeférhetetlenség a rádiós és az RMDSZ-es munkája között, később azonban lemondott a rádiónál betöltött állásáról. Aztán 2017 januárjában az RMDSZ-elnök sajtótanácsosi tisztségétől is megvált.

Ugyancsak 2017-ben egy másik botrány is övezte Nagy-Debreczeni nevét. Az Átlátszó Erdély oknyomozó portál feltárta, hogy az RMDSZ által létrehozott Iskola Alapítványtól bérelt egy 200 négyzetméteres helyiséget a Kolozsvár főterén álló Jósika-palotában a Videbor kft., amelynek társtulajdonosa Nagy-Debreczeni Hajnal, az alapítvány kuratóriumának elnöke pedig a férje, Nagy Zoltán. Utóbbi Kelemen Hunor szövetségi elnök kabinetigazgatója is.

A cikk megjelenését követően az Iskola Alapítvány felbontotta a bérleti szerződést mind a helyiség tulajdonosával, mind a helyiségben éttermet működtető Videbor kft.-vel. Az Átlátszó tavaly májusi cikke szerint ugyanakkor Nagy-Debreczeni Hajnal eladta 50 százalékos részesedését a Kolozsvár főterén található L’Alchimiste vendéglőben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »